Acasă Anchete Interne MAI: Peste 170.000 de verificări efectuate cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care...

MAI: Peste 170.000 de verificări efectuate cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicația eDAC

DISTRIBUIȚI

171751 – 05042024 – Aplicația eDAC, care permite efectuarea de interogări în sistemele informatice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne și în bazele de date ale celorlalte state Schengen, și-a dovedit utilitatea în primele 5 zile de la lansarea versiunii mobile, fiind returnate 327 de alerte referitoare la persoane care erau date în urmărire națională sau europeană ori pe numele cărora era emis un mandat de arestare preventivă, persoane dispărute, persoane care încercau să plece fără drept în alte state Schengen, dar și obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

Astfel în perioada 31 martie – 4 aprilie a.c., angajații Poliției, Poliției de Frontieră, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Imigrări au efectuat 175.652 de verificări în aplicația eDAC la nivelul întregii țări, reușind să identifice 21 de persoane care erau date în urmărire națională sau europeană, 32 de persoane care erau declarate dispărute, 17 persoane pe numele cărora era emis un mandat de arestare preventivă, 65 de persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 3 persoane fără drept de ședere pe teritoriul Schengen.

În ceea ce privește obiectele căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, în 18 cazuri a fost vorba de autoturisme și în 25 de documente.

Începând cu data de 31.03.2024, momentul aderării României la Spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime, pasagerii care au intrat în țară venind din state Schengen sau au plecat către țări Schengen nu au mai fost supuși controlului documentelor de călătorie, în mod sistematic. Patrule formate din polițiști de frontieră, polițiști, jandarmi sau lucrători din cadrul IGI au efectuat verificări aleatorii ale persoanelor, în baza analizelor de risc sau a anumitor suspiciuni. Aceste verificări au fost efectuate cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicația eDAC.

Dispozitive similare folosesc, începând de duminică, și efectivele de ordine publică, echipajele rutiere, jandarmii care asigură accesul în instituții, precum și alte structuri MAI pentru îndeplinirea eficientă a atribuțiilor de serviciu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.