Acasă Externe Agenda Europeana Discuții despre autonomia strategică a agriculturii europene

Discuții despre autonomia strategică a agriculturii europene

DISTRIBUIȚI
39000718 - aerial view of agricultural fields

171788 – 10042024 – Pe fondul schimbărilor geopolitice și economice, agricultura și securitatea alimentară sunt domenii politice care capătă o importanță din ce în ce mai mare. În acest context, miniștrii belgieni federali și regionali ai agriculturii și-au invitat colegii europeni la Limburg pentru a discuta într-un cadru informal despre alimente și autonomia strategică europeană în domeniul agriculturii.

Programul a inclus, pe lângă ședința plenară de marți, și vizite interregionale și degustări de produse locale.

Ministrul Federal al Agriculturii din Belgia s-a referit la importanța autonomiei strategice în agricultură, una dintre soluțiile avute în vedere fiind producția europeană de proteine ​​pentru sectorul animal. ”Este important să se garanteze o agricultură competitivă și durabilă, adică productivă, profitabilă pentru fermieri, calitativă din punct de vedere nutrițional, și care să protejeze mediul înconjurător. Conflictele geopolitice recente au demonstrat importanța menținerii unui nivel ridicat de securitate alimentară. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să încurajăm inovarea în fața provocărilor majore cu care se confruntă agricultura”.

Ministrul valon al Agriculturii: „Securitatea alimentară și suveranitatea sunt aspecte cheie ale politicii noastre agricole. Criza actuală ne amintește de necesitatea urgentă de a acționa pentru a ne consolida suveranitatea alimentară și pentru a garanta o aprovizionare sigură pentru toți, precum și un venit pentru fermierii noștri.

Lucrul pentru o strategie europeană pentru proteine ​​și consolidarea capacității noastre de a ne hrăni cetățenii ne vor permite să ne consolidăm independența economică”.

Ministrul flamand al Agriculturii: „Fermierii noștri sunt strategici, agricultura este strategică. Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să vorbim despre cum să asigurăm poziția strategică a agriculturii noastre și să oferim fermierilor noștri instrumentele potrivite pentru a-și păstra poziția strategică. De aceea, este o onoare să îi invit pe colegii mei miniștri ai agriculturii aici, în Limburg, pentru a ne prezenta cele mai bune practici, în special în sectorul alimentar, și să discutăm despre cum putem continua să ne sprijinim fermierii, mai ales în aceste vremuri dificile”.

De ce să lucrăm la alimente și proteine ​​ca elemente strategice pentru viitorul Europei?

În contextul incertitudinilor și al tensiunilor geopolitice, UE dorește să acționeze mai independent în domenii strategice importante de politică, iar alimentația poate fi considerată unul dintre aceste interese strategice, proteinele fiind o parte crucială a acesteia.

Astăzi, Europa se bazează (în mare măsură) pe importuri pentru sursele sale de proteine ​​vegetale, atât pentru consumul animal, cât și pentru cel uman. Această dependență de importuri are nu numai un climat economic, ci și un semnificativ de mediu (inclusiv prin schimbarea utilizării în țara de origine) și impactul asupra sănătății. Din aceste motive, este de dorit o autonomie strategică mai deschisă asupra proteinelor la nivel european. Acest lucru nu poate fi realizat la nivelul statelor membre, ci ar trebui realizat și coordonat la nivel european. Uniunea Europeană are nevoie de o abordare mai strategică a politicii alimentare.

Fermierii pot beneficia și de producția de proteine ​​vegetale ca sursă alternativă de venit. În acest scop, este esențială abordarea întregului lanț proteic în strategii de politică relevante (europene, naționale și regionale), pentru a adăuga valoare fiecărei verigi a lanțului, în condiții de concurență echitabile atât intra-UE, cât și cu partenerii comerciali ai UE.

Miniștrii europeni ai agriculturii consideră că este necesară o abordare sistemică și interdisciplinară a problemelor.

Concluziile preliminare ale întâlnirii au în vedere luarea unor măsuri pentru a crește independența și diversificarea producției de proteine cu scopul creșterii independenței UE și asigurarea autonomiei strategice în domeniul agriculturii.

Provocările vor trebui puse într-un mod transversal și intersectorial, de la producători la consumatori.

Indiferent dacă este implicat în producția de proteine ​​vegetale sau animale, va fi, de asemenea, esențial să se asigure că sectoarele producătoare de proteine din Europa pot beneficia de puncte de vânzare viabile din punct de vedere comercial pentru produsele lor.

Cercetarea și inovarea vor juca, de asemenea, un rol cheie în dezvoltarea sectorului.

Ajutorul cuplat va constitui un stimulent care va ajuta la dezvoltarea culturii proteinelor vegetale în raport cu cultura cerealelor.

Producătorii locali belgieni au explicat procesul lor alimentar și și-au prezentat opiniile despre problemele cu care se confruntă agricultura europeană în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.