Acasă Externe Agenda Europeana Facilitatea europeană pentru pace: Asistență pentru Republica Moldova și Ghana

Facilitatea europeană pentru pace: Asistență pentru Republica Moldova și Ghana

DISTRIBUIȚI

171741 – 05042024 – Pentru consolidarea securității naționale, stabilitate și reziliență în sectorul apărării, Consiliul EU va sprijini forțele armate ale Republicii Moldova și Ghanei prin Facilitatea europeană pentru pace (EPF).

În cazul Republicii Moldova, ajutorul de 41 de milioane de euro vizează creșterea eficienței operaționale, accelerarea conformării standardelor UE și interoperabilitatea prin finanțarea furnizării de echipamente neletale (mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice).

De asemenea, se are în vedere și consolidarea capacității Republicii Moldova de participare la misiunile și operațiunile militare ale Politicii Comune de Securitate și Apărare (PSAC) a UE.

Sprijinul a fost cerut de Republica Moldova în februarie 2023 și completează alte măsuri adoptate în mai 2023, iunie 2022 și decembrie 2021.

Asistența financiară pentru Ghana este în valoare de 25 de milioane euro cu destinația creșterii capacității forțelor armate de protejare a integrității teritorială și suveranității și a populației sale civile.

UE va furniza echipamente cheie neletale în domeniile medical, inginerie militară, informații de apărare, sisteme de război electronic, eliminarea munițiilor explozive, precum și activități de educație vizate în domeniul cunoștințelor logisticii militare.

Sprijinul a fost solicitat de Ghana în decembrie 2023 și completează alte măsuri de asistență acordate în 2023.

Livrarea de echipamente militare în Ghana face parte din abordarea integrată a UE de a răspunde la deteriorarea condițiilor de securitate din regiunile nordice ale țărilor de coastă din Golful Guineei, care combină diverse instrumente, inclusiv asistență pentru dezvoltare și sprijin pentru guvernare, care vizează prevenirea și combaterea extremismului violent. De asemenea, completează inițiativa PSAC recent lansată (inițiativa de securitate și apărare a UE pentru Golful Guineei), contribuind la pacea și stabilitatea în regiune.

Facilitatea europeană pentru pace a fost înființată în martie 2021 pentru a finanța acțiunile politicii externe și de securitate comune (PESC) în domeniile militar și apărării, pentru prevenirea conflictelor, menținerea păcii și consolidarea securității și stabilității internaționale. De sprijinul Facilității europene pentru pace au beneficiat și Ucraina, Georgia, Uniunea Africană, Niger, Mozambic, Bosnia și Herțegovina și Mali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.