Acasă Social 22 mai, Ziua internațională pentru diversitate biologică

22 mai, Ziua internațională pentru diversitate biologică

DISTRIBUIȚI

 172173 – 22052024 – În timp ce se recunoaște tot mai des că diversitatea biologică este foarte importantă pentru generațiile viitoare, numărul speciilor scade semnificativ din cauza anumitor acțiuni umane. Având în vedere importanța conștientizării acestui fapt, ONU a decis să sărbătorească anual Ziua internațională pentru diversitatea biologică.

„Fă parte din plan”, tema anului 2024, este un apel la acțiune pentru toate părțile interesate în a opri și inversa pierderea biodiversității prin sprijinirea implementării Cadrului global de biodiversitate Kunming-Montreal, denumit și Planul de biodiversitate.

Planul privind biodiversitatea oferă oportunități de cooperare și parteneriate între diverși actori.

Guvernele, popoarele indigene și comunitățile locale, organizațiile neguvernamentale, legiuitorii, întreprinderile și persoanele fizice sunt încurajate să evidențieze modalitățile prin care sprijină punerea în aplicare a Planului privind biodiversitatea. Toată lumea are un rol de jucat și, prin urmare, poate Face parte din Plan.

Trei sferturi din mediul terestru și aproximativ 66% din mediul marin au fost modificate semnificativ de acțiunile umane

1 milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția.

Diversitatea biologică este adesea înțeleasă ca o mare varietate de plante, animale și microorganisme, dar include și diferențe genetice în cadrul fiecărei specii – de exemplu, între soiurile de culturi și rasele de animale – și varietatea ecosistemelor (lacuri, păduri, deșerturi, peisaje agricole) care găzduiesc mai multe tipuri de interacțiuni între membrii lor (oameni, plante, animale).

Resursele diversității biologice sunt pilonii pe care construim civilizații.

Peștii furnizează 20 la sută din proteinele ​​animale pentru aproximativ 3 miliarde de oameni.

Până la 80% dintre persoanele care trăiesc în zonele rurale din țările în curs de dezvoltare se bazează pe medicamente tradiționale pe bază de plante pentru asistență medicală de bază.

Dar pierderea biodiversității ne amenință pe toți. S-a dovedit că pierderea biodiversității ar putea extinde zoonozele – boli transmise de la animale la oameni – în timp ce, pe de altă parte, dacă păstrăm biodiversitatea intactă, vom avea instrumente excelente pentru a lupta împotriva pandemiilor precum cele cauzate de coronavirusuri.

Ziua internaţională a diversităţii biologice a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinţei de la Nairobi, textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenţii sunt conservarea diversităţii biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil şi partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice. sursa: tvrinfo

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.