Acasă Anchete Interne Întâlnire a Comitetului de conducere EPAC/EACN, la sediul DGA

Întâlnire a Comitetului de conducere EPAC/EACN, la sediul DGA

DISTRIBUIȚI
Foto: DGA

 172174 – 22052024 – În data de 22 mai 2024, conducerea Direcției Generale Anticorupție a găzduit, la sediul central din București, întâlnirea Comitetului de conducere EPAC/EACN în vederea stabilirii detaliilor de organizare a celei de-a XXIII-a Conferințe anuale a European Partners Against Corruption.

          La întâlnire a participat Linas Pernavas, director al Serviciului Special de Investigații (STT) al Republicii Lituania și președinte al rețelei europene a agențiilor anticorupție, împreună cu membrii comitetului de conducere,  Lucille Roland, vicepreședinte pe componenta de supraveghere polițienească, adjunct al șefului Inspectoratului general al poliției naționale franceze,  Ernst Schmid, vicepreședinte pe componenta de anticorupție, șef departament, Biroul Federal Anticorupție,  Darius Mickevicius și Benas Aldakauskas, membri ai secretariatului rețelei europene anticorupție, reprezentanții Serviciului de Investigații Speciale din Lituania, în timp ce partea română a fost reprezentată de  comisar-șef de poliție Manuela Popescu, director general adjunct al DGA și domnul comisar-șef de poliție Mihăiță Bârlici, director al Direcției Prevenire, vicepreședinte adjunct pe componenta anticorupție.

 Direcția Generală Anticorupție va organiza acest important eveniment anticorupție de anvergură europeană, la București, în perioada 26 – 27 noiembrie, în condițiile în care instituția noastră și, implicit, România, are reprezentare la nivel de vice-președinte adjunct, divizia autorități anticorupție în boad-ul EPAC/EACN.

European Partners Against Corruption (EPAC) – Parteneri Europeni împotriva Corupției este o rețea a agențiilor anticorupție și a agențiilor de supraveghere polițienească din statele membre ale Consiliului Europei, creată cu scopul de a îmbunătăți cooperarea în aceste domenii prioritare. Secretariatul EPAC este asigurat de Serviciul de Investigații Speciale (STT) Lituania și Biroul Federal Anticorupție (BAK) din Austria.

În timp ce EPAC include peste 90 de autorități anticorupție și organisme de supraveghere a poliției din țările membre ale Consiliului Europei, EACN (European Anti-corruption Network – Rețeaua Europeană a Punctelor de Contact Anticorupție) reunește aproape 60 de autorități anticorupție din statele membre ale Uniunii Europene. Majoritatea autorităților anticorupție sunt membre ale ambelor rețele, la fel și Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

          EACN a fost creată prin adoptarea Deciziei Consiliului 2008/852/JHA pentru înființarea EACN, din 24 octombrie 2008 și aduce o contribuție semnificativă eforturilor comune asumate de statele membre în scopul reducerii și stopării fenomenului corupției.

          În cadrul celei de-a XXII-a Conferință Anuală Profesională EPAC/EACN și Adunarea Generală, organizate la Dublin, în Irlanda context în care domnul comisar-șef de poliție Mihai Bârlici, director al Direcției Prevenire din cadrul Direcției Generale Anticorupție, a fost ales pentru a doua oară pe poziția de vice-președinte adjunct, divizia autorități anticorupție.

          Începând cu data de 12 octombrie 2007, Direcția Generală Anticorupție este membru cu drepturi depline al EPAC, participând la toate conferințele anuale ale acestui organism european. Subliniem că DGA a organizat Cea de-a X-a Conferință Anuală EPAC/EACN, cu titlul ’’Condiții europene pentru integritate. Noi perspective’’ care a avut loc la Băile Felix, judeţul Bihor, în perioada 17 – 19  noiembrie 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.