Acasă Economie Echipamentele de monitorizare ale ANCOM, la expo-conferința internațională BSDA

Echipamentele de monitorizare ale ANCOM, la expo-conferința internațională BSDA

DISTRIBUIȚI

  172189 – 23052024 –  ANCOM prezintă în aceste zile vizitatorilor prezenți la expo-conferința Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) echipamente și autospeciale utilizate în activitatea de monitorizare și control al resurselor de spectru de frecvențe radio. De asemenea, echipa prezentă la cele două standuri ale autorității, exterior și interior, va oferi celor interesați detalii despre instrumentele dezvoltate pentru utilizatorii de servicii de comunicații electronice, contribuind astfel la asigurarea unei conectivități eficiente și sigure în România.

Expoziția BSDA, care se desfășoară până vineri, 24 mai 2024 la Complexul ROMAERO Băneasa, reprezintă o oportunitate importantă pentru ANCOM de a împărtăși experiența sa în domeniul comunicațiilor și de a consolida parteneriatele cu alte instituții și companii din industria apărării și aeronauticii.

ANCOM monitorizează și controlează utilizarea resurselor de spectru prin intermediul unui sistem de monitorizare alcătuit din stații fixe și mobile de monitorizare, sisteme de goniometrie și geolocalizare, precum și cu ajutorul autospecialelor dotate cu echipamente specifice pentru verificarea calităţii şi acoperirii cu servicii de comunicații. Autoritatea expune în cadrul Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) echipamente din Sistemul Național de Monitorizare a Spectrului (SNMS) din dotarea instituției.

În același timp, reprezentanții Autorității vor oferi vizitatorilor informații complete despre instrumentele de informare dedicate utilizatorilor de comunicații electronice din România: www.monitor-emf.ro și www.aisemnal.ro.

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic generat de emițătoarele utilizate pentru furnizarea serviciilor radio-TV şi de telefonie mobilă (inclusiv 2G, 3G, 4G, 5G) sau de către alte stații de radiocomunicații prin intermediul celor 200 de senzori ficși care funcționează permanent și care sunt amplasați în București și în peste 140 de localități din țară. În același timp, Autoritatea realizează măsurători ale intensității câmpului electromagnetic și cu echipamentele mobile aflate în dotarea instituției.

Rezultatele tuturor măsurătorilor sunt publice pe www.monitor-emf.ro și orice persoană interesată sau îngrijorată poate avea acces la informații cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România prin intermediul unei surse unice și permanent actualizate, putând analiza inclusiv variațiile în timp ale acestora.

Harta națională de acoperire cu servicii de voce mobilă – www.aisemnal.ro este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piața din România.

www.aisemnal.ro cuprinde informațiile obținute în urma derulării de către ANCOM a unor campanii de măsurare a gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă, derulate începând cu 2019. Astfel, utilizatorii pot vedea evoluția gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în perioada 2019 – 2022, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu semnal pentru serviciul de voce la nivel național.

Harta cuprinde și localitățile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, fiind identificate și reprezentate punctele cu risc potențial de intrare în roaming involuntar din localitățile aflate la o distanța de cel mult 15 km de granițele țării.

Recent, ANCOM a demarat o campanie de măsurare a gradului de acoperire cu semnal mobil în România, verificarea zonelor cu risc de roaming involuntar și a calității serviciilor de date în unele orașe.

Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) are loc o dată la doi ani începând cu anul 2007 și este unul dintre cele mai mari evenimente din domeniul industriei de apărare la nivel mondial.

Cea de-a 9-a ediție a evenimentului, care are loc în perioada 22 – 24 mai 2024 la Complexul ROMAERO Băneasa, este organizată de TNT Production România cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei – ANCEX, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, ANCOM și al Ambasadei SUA la București, fiind acreditată de către Departamentul pentru Apărare al SUA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.