Acasă Externe Agenda Europeana Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

DISTRIBUIȚI

 172055 – 10052024 – De Ziua Europei, Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024.

Rezultatele mai multor cercetări de tip Eurobarometru indică o creștere constantă a încrederii românilor în Uniunea Europeană între anii 2018 și 2024, în timp ce încrederea în guvernul național a cunoscut o ușoară scădere. În 2018, o treime din cetățenii României declarau că au încredere în Uniunea Europeană, în timp ce în 2024 această proporție a crescut la 52%. În schimb, încrederea în guvernul național era exprimată de 25% dintre români în 2018, iar în 2024 această cifră a înregistrat o ușoară scădere, ajungând la 22%.

În România, situația nu este neapărat una specială în acest sens, deoarece în aproape toate statele Uniunii Europene există mai mulți cetățeni care au încredere în Uniunea Europeană decât în Guvernul Național. Cu toate acestea, România se evidențiază prin una dintre cele mai mari discrepanțe în acest sens. În 2024, aproape 58% dintre cetățenii UE declară că au încredere în Uniunea Europeană și 41% dintre ei – că au încredere în guvernul național, ambele proporții fiind relativ stabile în ultimii 6 ani.

Statisticile arată că distribuția încrederii în Uniunea Europeană și guvernul național este relativ stabilă și în interiorul țării. În 2024, 52% dintre români declarau că au încredere în Uniunea Europeană, cu cele mai mari scoruri de încredere în zona București-Ilfov (57%). Tot locuitorii din București-Ilfov prezintă și cea mai mică încredere în guvernul național, 18%, în comparație cu media națională de 22%.

Cu toate că românii nu manifestă neapărat încredere în guvern, Eurobarometrul 538 indică faptul că aceștia au încredere considerabilă în administrația locală. Aproximativ 49% dintre români afirmă că au încredere în administrația locală în 2024, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul nivelului de încredere în guvernul național și un scor cu puțin inferior în comparație cu încrederea în Uniunea Europeană. Încrederea în administrația locală variază semnificativ între regiunile de dezvoltare. În zona București-Ilfov, 40% dintre cetățeni declară că au încredere în administrația locală, în timp ce în zona Nord-Vest acest procent ajunge la 60%.

Încrederea românilor în Uniunea Europeană este dublată și de un nivel foarte ridicat de optimism pentru viitorul Uniunii Europene, în general, și pentru viitorul propriei regiuni. În 2024, 72% dintre români se declarau optimiști în legătură cu viitorul regiunii în care trăiesc, față de media UE27 de 66%. Similar, 61% dintre români se declarau optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene în general, față de media UE27 de 55% dintre cetățeni.

 Încrederea românilor în Uniunea Europeană și optimismul cu care își privesc viitorul se reflectă și în așteptările privind prezența la vot pentru alegerile din 9 iunie 2024. Conform Eurobarometrului 538/2024, 53% dintre respondenții din România declară că se vor prezenta la vot la alegeri. Această prezență la vot ar fi cea mai mare din istoria alegerilor europarlamentare în România, superioară chiar și prezenței record la alegerile europarlamentare din 2019, când 51% dintre români și-au exprimat votul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.