Acasă Opinii/Analize Sondaj de opinie INSCOP Research: România de mâine, condusă de copiii de...

Sondaj de opinie INSCOP Research: România de mâine, condusă de copiii de azi. Principalele probleme care afectează viitorul copiilor

DISTRIBUIȚI

 172278 – 31052024 – Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în mai 2024, peste jumătate dintre români sunt optimiști cu privire la cum va arăta România de mâine condusă de copiii de azi.
Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

 „Pesimismul curent al majorității populației cu privire la prezent și viitorul apropiat este filtrat printr-o notă importantă de optimism în condițiile în care majoritatea populației crede că România de mâine condusă de copiii de astăzi va arăta mai bine. Mai puțin de o treime dintre participanții la sondaj cred că România condusă de copii de astăzi va arăta mai rău și doar 15% cred că țara va arăta la fel. Pe de altă parte, trei tipuri de probleme: traficul și consumul de droguri, calitatea sistemului de educație și pregătirea deficitară, respectiv starea economiei și lipsa locurilor de muncă bine plătite sunt percepute ca afectând puternic viitorului copiilor. Traficul și consumul de droguri, una dintre cele mai grave probleme care afectează tinerele generații a devenit o sursă majoră de preocupare pentru o mare parte a populației, indiferent de categoria de vârstă. Este o temă care influențează deja agenda politică și electorală, un subiect de prim rang care reclamă politici publice ample, cu impact puternic și rapid, determinat de sentimentul de urgență națională care s-a instalat deja în rândul unei mari părți a populației,” a declarat Remus Ștefureac – director INSCOP Research.

România de mâine, condusă de copiii de azi

Întrebați cum cred că va arăta România de mâine condusă de copiii de azi, 51.8% dintre români sunt de părere că va arăta mai bine, 29.1% mai rău, iar 15.2% la fel Nu știu sau nu răspund la această întrebare 4% din total eșantion.

Cred că România de mâine condusă de copiii de azi va arăta mai bine în special: votanții ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele gri sau albe, locuitorii din București și cei cu un venit mai ridicat. Sunt de părere România de mâine condusă de copiii de azi va arăta mai rău în special: votanții AUR, persoanele cu educație primară și cei cu un venit foarte redus.

Probleme care afectează viitorul copiilor
Când se gândesc la copiii lor sau în general la copiii din România, 30.7% dintre români cred că principala problemă care ar putea să le influențeze negativ viitorul este traficul și consumul de droguri, urmată de calitatea sistemului de educație și pregătirea deficitară (29.3%), respectiv starea economiei și lipsa locurilor de muncă bine plătite (20.3%). 9.9% dintre participanții la sondaj menționează calitatea clasei politice și ineficiența instituțiilor publice, 4% expunerea la violență în mediul virtual, 2.4% conflictele militare din regiune, 1.2% schimbările climatice și deteriorarea mediului înconjurător. 1% indică alte probleme, iar 1.3% nu știu sau nu răspund.

Cred că traficul și consumul de droguri reprezintă principala problemă care ar putea să influențeze negativ viitorul copiilor în special: votanții AUR și ai PSD-PNL, persoanele cu educație primară sau medie, cei inactivi potențial activi, gulerele albastre, locuitorii din rural, cei care nu au cont pe rețelele sociale.
Calitatea sistemului de educație și pregătirea deficitară reprezintă principala problemă mai ales pentru: votanții ADU, persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din București și din urbanul mare.
Persoanele cu educație primară și cele cu un venit mai redus menționează cel mai des starea economiei și lipsa locurilor de muncă bine plătite drept principala problemă care ar putea să influențeze negativ viitorul copiilor.
 https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/05/31.05.24-INSCOP-News.Viitorul-copiilor.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.