Acasă Social Aparare Întâlniri de lucru ale ministrului apărării naționale, la Berlin, cu reprezentanți ai...

Întâlniri de lucru ale ministrului apărării naționale, la Berlin, cu reprezentanți ai unor companii internaționale

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 172334 – 06062024 – În marja participării la Expoziția din domeniul aeronauticii – ILA 2024, la Berlin, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, 5 iunie și joi, 6 iunie, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții unor companii internaţionale din industria de apărare, prezente la evenimentul expozițional. La întâlniri au participat, în delegația ministerului, șeful Direcției Generale pentru Armamente, general-locotenent Teodor Incicaş și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior Leonard Baraboi.

Întâlnirea de miercuri, 5 iunie, cu reprezentanții companiei Lockheed Martin a constituit un bun prilej pentru partea română de a sublinia importanța colaborării dintre compania americană și Ministerul Apărării Naționale pentru realizarea obiectivelor de înzestrare și modernizare a capabilităților de apărare din dotarea Armatei României.

Ministrul Tîlvăr a evidențiat cele două proiecte de cooperare industrială la care Lockheed Martin s-a angajat în România, în cadrul două centre naționale de mentenanță care au fost înființate în cadrul companiei Aerostar SA Bacău, pentru aeronavele F-16 și pentru sistemele HIMARS, echipamente esențiale intrate în dotarea Armatei României și care sunt produse de compania americană.

Angel Tîlvăr a amintit faptul că România a făcut deja pași importanți în cadrul programului de înzestrare cu aeronavele F-35, produse, de asemenea, de Lockheed Martin, care va fi implementat prin acord între guvernele României și Statelor Unite. Ministrul român a subliniat faptul că acest program de achiziție, cel mai important din istoria Armatei României, asigură nu doar dotarea  Forțelor Aeriene Române cu aeronave de generația a V-a, dar creează și oportunități de cooperare industrială într-un domeniu de înaltă tehnologie pentru companiile românești de profil, îndemnând reprezentanții conducerii Lockheed Martin să analizeze posibilitățile de extindere a cooperării și pe acest segment.

Tot miercuri, 5 iunie, ministrul apărării naționale s-a întâlnit și cu reprezentanții companiei franceze Airbus, un important producător în domeniul aerospațial prezent  România. Discuțiile s-au axat pe rolul pe care îl are industria de apărare ca soluție adecvată la cerințele crescute de capabilități militare ale statelor aliate în contextul de securitate actual. Angel Tîlvăr a subliniat tradiția cooperării aviației militare române cu compania franceză și a exprimat apreciere pentru investițiile și implicarea Airbus pe piața de profil din țara noastră, îndeosebi prin cooperarea cu industria  națională pe linia întreținerii, reparației, reviziei și modernizării elicopterelor.

În context, Angel Tîlvăr a evidențiat atenția deosebită pe care MApN o acordată fructificării tuturor oportunităților create de programele de înzestrare pentru companiile românești de profil, cu accent pe transferul de tehnologie și integrarea la maximum posibil a fluxurilor de producție în facilități pe teritoriul național.

Joi, 6 iunie, a avut loc o întrevedere cu reprezentanții companiei germane Rheinmetall AG, care contribuie, de asemenea, în cadrul unor programe de înzestrare derulate de Armata României. Ministrul Tîlvăr a aprecia achiziția recentă de către producătorul german de armament a pachetului majoritar de acțiuni al companiei Automecanica Mediaș ca un bun exemplu de cooperare cu industria de profil autohtonă, care are șansa, prin astfel de investiții,  să devină mai puternică şi mai bine conectată la cerințele mediului de securitate actual şi viitor, consolidând, în acest fel, poziția țării noastre pe plan regional şi internațional.

Totodată, oficialul român a subliniat preocuparea MApN pentru accesarea programelor și fondurilor disponibile la nivelul Uniunii Europene pentru dezvoltare tehnologică și de noi capabilități care să ducă la întărirea industriei naționale de apărare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.