Acasă Opinii/Analize Sondaj de opinie INSCOP Research: Reforma administrativ-teritorială

Sondaj de opinie INSCOP Research: Reforma administrativ-teritorială

DISTRIBUIȚI

 172333 – 06062024 – Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în mai 2024, peste jumătate dintre români cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România.

Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Reforma administrativ-teritorială
56.1% dintre români cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România, în timp ce 39.4% sunt de părerea contrarie, iar 4.5% nu știu sau nu răspund.
Cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România în special: persoanele cu un nivel de educație mai ridicat, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat și locuitorii din București. Sunt de părerea contrarie mai ales: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară și cei inactivi potențial activi.

În condițiile în care reforma administrativ-teritorială ar putea cuprinde posibilitatea unificării/comasării unor localități, 58.6% dintre respondenți consideră că reforma administrativ teritorială ar putea îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România. 38.3% sunt de părerea contrarie, iar 3% nu știu sau nu răspund.
Consideră că reforma administrativ teritorială ar putea îmbunătăți calitatea serviciilor publice din România, chiar dacă ar putea cuprinde unificarea/comasarea unor localități, mai ales: persoanele cu un nivel de educație mai ridicat, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat, locuitorii din București și angajații la stat. Sunt de părerea contrarie, în condițiile date, mai ales: persoanele cu educație primară, gulerele gri și locuitorii din rural.

55.7% dintre respondenți declară că ar avea o părere bună despre posibilitatea înființării unor regiuni care să reunească mai multe județe, 38.2% că ar avea o părere proastă, iar 6.1% nu știu sau nu răspund.
Au o părere bună despre posibilitatea înființării unor regiuni care să reunească mai multe județe mai ales bărbații, persoanele cu vârsta între 30 și 49 de ani, cei cu studii superioare, gulerele albe, cei cu un venit mai ridicat și locuitorii din București. Au o părere proastă mai ales tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară, gulerele gri, cei inactivi potențial activi și locuitorii din rural.

https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/06/06.06.2024-INSCOP-News-Reforma-administrativ-teritoriala.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.