Acasă Politic Notificare anticipată la expirarea actelor

Notificare anticipată la expirarea actelor

DISTRIBUIȚI

 172297 – 04062024 –  Statul ar putea notifica românii înainte de expirarea actelor, potrivit unei legi adoptată de Senat, ca prim for sesizat, la propunerea USR. Conform iniţiativei, autorităţile competente vor notifica cetăţenii că urmează să le expire actele (cartea de identitate, paşaportul, permisul de conducere) prin SMS sau e-mail cu 90 sau 180 de zile înainte de termenul de expirare al fiecărui act în parte, arată comunicatul de presă al USR. Iniţiativa legislativă prevede şi că, în cazul în care autorităţile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetăţeanului respectiv, notificarea poate fi realizată şi prin poştă.

Propunerea legislativă va fi analizată și în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Iniţiatorul legii este senatorul Raoul Trifan, membru al comisiilor de administrație și IT. Acesta consideră că demersul este unul firesc în procesului de digitalizare al administraţiei, care ajută atât cetăţenii să aibă acte în regulă cât şi statul care, astfel, va putea să-şi actualizeze bazele de date şi să aibă la zi evidenţa populaţiei.

„Statul trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă să uşureze pe cât posibil interacţiunile birocratice dintre instituţii şi cetăţean. Tehnologia există, bazele de date există, singurul lucru care pare să lipsească este voinţa de a pune tehnologia să lucreze în folosul oamenilor. Da, unii cetăţeni pur şi simplu uită sau amână reînnoirea documentelor personale, căci este un lucru pe care-l fac o dată la 10 ani, nu în fiecare zi şi este firesc să mai uite. Amenda nu rezolvă, în sine, problema, nu reînnoieşte actele. O notificare cu 3 sau 6 luni luni de zile înainte de expirare îi ajută pe cetăţeni să evite situaţiile de ieşire din legalitate, iar statului să-şi actualizeze datele”, explică senatorul.

Notificarea anticipată nu numai că va reaminti cetăţenilor că trebuie să-şi reînnoiască documentele care expiră, dar le va permite şi să se programeze din timp, evitând cozi interminabile la ghişee. De asemenea, măsura va permite statului să-şi gestioneze mai eficient resursele şi să ofere servicii îmbunătăţite.

În expunerea de motive care însoţeşte propunerea legislativă, parlamentarul menţionează că în Republica Moldova cetăţenii eligibili primesc astfel de notificări prin SMS, email sau alte modalităţi, la alegere, prin intermediul platformei guvernamentale MNotify.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.