Acasă Opinii/Analize Sondaj de opinie INSCOP Research: Percepția cu privire la traficul și consumul...

Sondaj de opinie INSCOP Research: Percepția cu privire la traficul și consumul de droguri

DISTRIBUIȚI

172322 – 05062024 – Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în mai 2024, peste trei sferturi dintre români sunt nemulţumiţi de acţiunile autorităţilor pentru combaterea consumului de droguri.

Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

„Consumul de droguri a devenit una dintre temele principale de pe agenda populației, cu impact ridicat asupra tuturor categoriilor de populație în condițiile în care mai mult de trei pătrimi dintre români sunt nemulțumiți de acțiunile de combatere a fenomenului. De altfel, potrivit sondajelor INSCOP Research, o mare parte a românilor consideră traficul și consumul de droguri drept principala amenințare pentru viitorului copiilor. Impactul emoțional determinat de valul de tragedii directe și conexe asociate traficului și consumului de droguri amplifică impactul psihologic al subiectului. De asemenea, riscurile care afectează nu doar tinerii adulți, dar și adolescenții, răspândirea traficului și consumului în întreaga țară, familiaritatea fenomenului pentru pături largi ale populației, care nu îl mai percepe exclusiv din relatări media, ci din experiențe directe extrase din proximitate, în cadrul comunităților în care trăiesc, ridică acestă problemă la rang de urgență națională. Subiectul este relevant și din perspectiva competițiilor electorale din 2024 în condițiile în care populația așteaptă măsuri ferme de protejare a victimelor și combatere a rețelelor de trafic,” Remus Ștefureac – director INSCOP Research. .

Atitudinea față de acțiunile autorităților în combaterea consumului de droguri
19,1% dintre români spun că sunt foarte mulțumiți și destul de mulțumiți de acțiunile autorităților în ceea ce privește combaterea consumului de droguri, în timp ce 78.8% se declară foarte nemulțumiți și destul de nemulțumiți. 2% nu știu sau nu răspund.
Sunt foarte nemulțumiți și destul de nemulțumiți de acțiunile autorităților în ceea ce privește combaterea consumului de droguri 80,5% dintre votanții PNL -PSD, 73,8% dintre votanții AUR și 69.8% dintre cei ai ADU. 77,3% dintre bărbați și 80,3% dintre femei se declară foarte nemulțumiți și destul de nemulțumiți de acțiunile autorităților în ceea ce privește combaterea consumului de droguri. Aceeași părere este împărtășită de 64,3% dintre tinerii sub 30 de ani, de 79,1% dintre cei cu vârsta între 30 și 44 de ani, de 80,4% dintre persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani și de 86,2% dintre persoanele peste 60 de ani. Sunt foarte nemulțumiți și destul de nemulțumiți de acțiunile autorităților în ceea ce privește combaterea consumului de droguri 86,9% dintre persoanele cu studii primare, 78% dintre persoanele cu studii medii și 77,1% dintre cei cu studii superioare, respectiv 82,5% dintre locuitorii Bucureștiului, 81,4% dintre locuitorii din urbanul mare, 77,3% dintre locuitorii din urbanul mic și 77,2% dintre locuitorii din rural.

Soluții pentru combaterea consumului de droguri
38.4% dintre participanții la sondaj cred că, pentru combaterea consumului de droguri, autoritățile ar trebui să se concentreze cel mai mult pe înăsprirea pedepselor pentru traficanții de droguri, 34.6% pe creșterea controalelor la frontiere pentru a împiedica intrarea drogurilor în țară, 9.8% pe campanii de informare cu privire la riscurile consumului de droguri, 8.9% pe îngrijirea mai bună a consumatorilor de droguri pentru a scăpa de dependență, iar 5% pe sporirea acțiunilor de testare pentru consumul de droguri. 1.7%  dintre respondenți cred că autoritățile ar trebui să se concentreze pe altă acțiune, iar 1.6% nu știu sau nu răspund.
Sunt de părere că autoritățile ar trebui să se concentreze cel mai mult pe înăsprirea pedepselor pentru traficanții de droguri mai ales: persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani, gulerele gri, locuitorii din regiunea Vest și angajații la stat. Persoanele cu educație primară și cele inactive cred într-o proporție mai mare decât media că autoritățile ar trebui să se concentreze cel mai mult pe creșterea controalelor la frontiere pentru a împiedica intrarea drogurilor în țară.

https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/06/05.06.2024-INSCOP-News-Consumul-de-droguri.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.