Acasă Politic Raluca Turcan: Sub guvernarea PSD, învăţământul din România este sub Cod Roșu

Raluca Turcan: Sub guvernarea PSD, învăţământul din România este sub Cod Roșu

DISTRIBUIȚI

 146621 – 12072017 –  Asaltul PSD asupra sistemului de educație nu ține cont de interesul noii generații. Amputează perspectivele de dezvoltare ale României și de reușită individuală prin muncă și dezvoltare, este de părere deputatul PNL Raluca Turcan. ”PSD demonstrează, pentru a mia oară, cum o inițiativă bună poate fi transformată într-un adevărat dezastru pentru sistemul educațional. De exemplu, O.U.G. nr. 96/2016 permitea posibilitatea înființării unor programe de studii de licență cu duble specializări pentru formarea inițială a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, cu scopul de a diversifica traseele de învățare și de carieră, ca acestea să fie cât mai flexibile pentru viitorii profesori. De exemplu, un profesor de matematică să poată preda și o altă materie în școala în care are postul, ca să nu fie nevoit să facă naveta între mai multe școli pentru a-şi completa norma didactică. În Camera Deputaților, la solicitarea Ecaterinei Andronescu și a Olguței Vasilescu au fost introduse, fără nicio dezbatere, o serie de amendamente care au afectat proiectul inițial. Astfel, s-a creat o ambiguitate în ceea ce priveşte formarea profesională a adulţilor, dacă o va face Ministerul Educaţiei sau Ministerul Muncii, mai ales pe nivelul 6 de calificare și au fost eliminate CNATDCU și CNCS din procesul de evaluare externă a școlilor doctorale. Aceste două structuri sunt singurele care au legitimitatea și capacitatea organizațională de a se pronunța asupra calității resursei umane, respectiv a calității cercetării științifice din învățământul superior.

Cele 3 structuri responsabile de evaluare a şcolilor doctorale, respectiv, ARACIS, CNATDCU și CNCS aveau atribuţii complementare care asigurau eficienţa evaluării în vederea obţinerii de rezultate educaţionale maxime. PNL a cerut și a susținut retrimiterea la comisie pentru dezbatere, însă propunerea a fost respinsă de majoritatea PSD – ALDE.

La Senat, O.U.G. nr. 96/2016 a fost din nou mutilată, în sensul că un profesor universitar poate avea un număr de 35 de studenți. Dacă acesta este singurul criteriu de calitate impus universităților (nu dotări, laboratoare, spații, cercetări, brevete, specialiști etc) – atunci această lege va încuraja lipsa de calitate și seriozitate în instituțiile de învățământ superior, considera Turcan.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.