Acasă Politic România, exemplu de bună practică la nivelul UE

România, exemplu de bună practică la nivelul UE

DISTRIBUIȚI

146008 – 26042018 –  Angel Tîlvăr, coordonatorul Grupului pentru Combaterea Traficului de Persoane din Parlamentul României, s-a întâlnit ieri, la Palatul Parlamentului, cu Myria Vassiliadou, coordonatorul European Anti-trafic. La întâlnire au participat deputații Camelia Gavrilă și Tamara Ciofu, precum și directorul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), comisarul șef Maximilian Nicolae.

Oficialul român a prezentat progresele României, în urma transpunerii în legislaţia naţională a prevederilor directivei privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, în concordanţă cu prevederile şi priorităţile UE. Modul în care România, prin structurile sale specializate, acţionează în acest domeniu, este considerat exemplu de bună practică, la nivelul Uniunii Europene: „România este o țară cu o legislație foarte bună în domeniu, cu un număr semnificativ de condamnări. Acesta este un avantaj. Al doilea avantaj pe care îl avem acum, împreună cu UE, este acela că trebuie să investim în prevenire, adică să pregătim generațiile noi împotriva acestui fenomen și a abilităţilor traficanţilor de persoane de a atrage în special femei sau copii”.

Angel Tîlvăr a vorbit despre activitatea continuă şi susţinută a grupului pe care îl coordonează: ”Grupul pentru Combaterea Traficului de Persoane din Parlamentul României organizează întâlniri săptămânale, al căror obiectiv principal este acela de a facilita schimbul de informaţii şi experienţă, precum şi de a consolida cooperarea între actori-cheie ai luptei împotriva traficului de persoane”.

Myria Vassiliadou a felicitat grupul parlamentar român pentru activitatea sa, accentuând importanţa rolului Parlamentului, ”un aliat pe care ne bazăm pentru a prioritiza acţiunile noastre în fiecare ţară”, precizând că este necesară o uniformizare a legislaţiei, întrucât  există diferenţe în procesul de aplicare a legii şi a efectelor sale, Comisia Europeană lucrând momentan şi la elaborarea unei terminologii unitare şi uniforme cu utilizare specifică, în domeniul traficului de persoane.

“Principala noastră responsabilitate este să asigurăm că, în prezent, acest cadru este pus în aplicare în integralitatea sa, astfel încât toate persoanele responsabile de aceste fapte să fie condamnate, iar victimele să beneficieze pe deplin de protecție și de asistență. Adoptarea, în 2011, a Directivei UE privind combaterea traficului de persoane a reprezentat o etapă esențială din punctul de vedere al sensibilizării cu privire la amploarea acestui fenomen în UE și al necesității de a fi abordat şi aplicat unitar şi integral, prin intermediul unei game ample de instrumente, de la legislația penală la măsurile de prevenire”, a concluzionat Coordonatorul European Anti-trafic, Myria Vassiliadou.

Deputatul Angel Tîlvăr a încheiat prin a-i adresa doamnei Vassiliadou invitaţia de a participa la Conferinţa Internaţională privind Traficul de Persoane, pe care Grupul pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României o va organiza anul acesta. Doamna Vassiliadou a afirmat că va da curs invitaţiei şi a exprimat speranţa că lupta pentru combaterea traficului de persoane va fi un punct prioritar pe agenda Preşedinţiei României la Consiliul UE din primul semestru al anului 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.