Acasă Externe Agenda Europeana A patra reuniune a Grupului mixt de control parlamentar specializat al Europol

A patra reuniune a Grupului mixt de control parlamentar specializat al Europol

DISTRIBUIȚI

149579 – 27022019 –    La 25 februarie 2019, în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției Române a Consiliului UE, a avut loc, la București, a patra reuniune a Grupului mixt de control parlamentar specializat (JPSG) al Europol.

Reuniunea, la care au participat 68 de parlamentari, reprezentând 37 de parlamente sau Camere ale parlamentelor naționale din 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și 7 membri ai Parlamentului European, a prilejuit o dezbatere amplă privind acțiunile desfășurate recent de Europol.

Reuniunea a fost coprezidată de deputatul Oana-Consuela Florea, șeful delegației române la JPSG Europol, și de Claude Moraes, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), din cadrul Parlamentului European, șeful delegației Parlamentului European la JPSG Europol.

Catherine de Bolle (director executiv) și Victor Wili Apreutesei (președintele Consiliului de administrație) au prezentat rapoarte de activitate proprii, iar Wil van Gemert (director executiv adjunct, responsabil pentru operațiuni) a prezentat în detaliu direcțiile de acțiune ale Europol în privința informațiilor operative în legătură cu bazele de date ale călătorilor, respectiv combaterea criminalității informatice. S-au adresat delegaților și reprezentanți ai autorităților europene cu rol în domeniul protecției datelor cu caracter personal: Giovanni Buttarelli (șeful Autorității Europene pentru Protecția Datelor, prin videoconferință), François Pellegrini (președintele Consiliului de cooperare) și Wojciech Wiewiórowski (adjunct al Autorității Europene pentru Protecția Datelor). Julian King (membru al Comisiei Europene pentru Uniunea Securității) a expus apoi acțiuni întreprinse recent de instituțiile Uniunii Europene în vederea contracarării amenințărilor la adresa securității europene.

În dorința de a organiza dezbateri cu reprezentanții Europol, subsecvent fiecărei expuneri, delegații la JPSG Europol au avut posibilitatea să adreseze întrebări, care au reflectat o gamă amplă de preocupări.

În discursul său introductiv, Oana-Consuela Florea, șeful delegației române la JPSG Europol, a subliniat importanța unor abordări comune a statelor membre și Uniunii Europene pentru gestionarea amenințărilor de securitate, care afectează viețile cetățenilor europeni, în sensul oferirii unor soluții eficiente în ceea ce privește combaterea criminalității.

Un punct important pe ordinea de zi a reuniunii a fost clarificarea procedurii de desemnare a reprezentantului grupului la reuniunile Consiliului de administrație al Europol. Întrucât mandatul acestui reprezentant, Tsvetan Tsvetanov, urma să expire la reuniunea de la București, și dată fiind imposibilitatea ajungerii la un consens asupra desemnării următorului reprezentant, participanții au hotărât amânarea deciziei pentru reuniunea următoare, ce va avea loc în luna septembrie, la Bruxelles, la sediul Parlamentului European. Până la acea dată, JPSG urmează a fi reprezentat la reuniunile Consiliului de administrație al Europol de copreședinții JPSG, șeful delegației române și cel al delegației Parlamentului European

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.