Acasă Uncategorized Bucuresti: Cum se va apara puterea de motiunea de cenzura a opozitiei

Bucuresti: Cum se va apara puterea de motiunea de cenzura a opozitiei

DISTRIBUIȚI

Proiectul de buget pentru 2011 nu exista, desi ar fi trebuit dezbatut de Parlament in prima parte din octombrie94147 – 23092010 – În timp ce opoziţia îşi adună forțele pentru marele asalt contra guvernului, în octombrie, cu prilejul moţiunii de cenzură, Emil Boc îşi face socoteli politice legate de felul în care poate ieşi cu faţa curată din hopul respectiv, iar una dintre acestea vizează, potrivit unor surse guvernamentale citate de Inpolitics amânarea prezentării în parlament a bugetului de stat pe 2011,

 

 

 

 

 

 

în ciuda avertismentelor preşedintelui Traian Băsescu. “Începând din aprilie anul viitor, România trebuie să transmită Comisiei Europene proiectul bugetului de stat pentru anul 2012. Fără avizul Comisiei Europene nu se poate adopta bugetul de stat”. Avertismentul lui Traian Băsescu din Parlament pare o glumă bună, dat fiind că bugetul de stat pe acest an a fost adoptat abia în ianuarie, iar cel pe 2011 se află, deja în întârziere. Până în acest moment, conform practicii fireşti, ar fi trebuit să aibă loc o primă lecturare a proiectului de buget în guvern, pentru ca la începutul lunii octombrie el să fie trimis Parlamentului, spre dezbatere și aprobare. În 2008, spre exemplu, deşi am avut alegeri, premierul Tăriceanu a trimis bugetul parlamentului în octombrie, încadrându-se, de principiu, în termenul firesc, cu o amânare de o săptămîna generată de unele plafonări de cheltuieli solicitate de şeful guvernului. Anul trecut, în schimb, a fost jale: alegerile prezidențiale şi demiterea guvernului Boc au dus la amânarea adoptării bugetului de stat până în ianuarie anul acesta, când s-a făcut o sesiune specială a parlamentului. Chiar şi așa, e greu de estimat cât s-ar fi lungit povestea dacă nu ar fi bătut la ușă negocierile cu FMI.

În acest moment, proiectul de buget se pregătește de o nouă amânare, dar una strategică. Emil Boc nu concepe să aprobe noul buget înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură a opoziției, (care va avea loc în ultima parte a lunii octombrie, după congresul PSD de la jumătatea lunii), din două motive majore: pe de-o parte, austeritatea viitorului buget va oferi noi teme de atac opoziției, iar pe de alta, în UDMR există un  important current de opinie care cere ieșirea partidului de la guvernare dacă noul proiect de buget nu va garanta revenirea de la 1 ianuarie 2011 a salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea reducerii cu 25%.

Un alt motiv pentru tărăgănarea adoptării bugetului în guvern este acela că dezbaterile parlamentare pe marginea proiectului pot constitui, ele însele, din punct de vedere mediatic, arme eficiente contra actualului Cabinet, iar la vot pot apărea anumite defecțiuni, cum s-a întâmplat la ultima moțiune de cenzură. Or, se știe că, deși nu există o prevedere constituțională în acest sens, respingerea bugetului de stat de către parlament ar putea avea același efect ca și o moțiune de cenzură, pentru că e vorba de cel mai important atribut al unui Executiv, respectiv gestionarea banului public. Dacă dezbaterea parlamentară este împinsă, însă, spre jumătatea lunii decembrie, sărbătorile de iarnă și apropierea finalului de sesiune ar putea slăbi, așa cum se întâmplă mai mereu, incisivitatea parlamentarilor opoziției, ceea ce ar fi în avantajul actualului premier. În schimb, dacă se repetă scenariul de anul trecut, iar guvernul Boc pică la moțiune, s-ar putea ajunge la o criză politică al cărei efect ar fi amânarea, din nou, pentru anul viitor a aprobării bugetului, ceea ce ar avea efecte catastrofale tocmai din cauza noilor condiții impuse de UE României.

Președintele Comisiei de Buget-Finanțe a Senatului, Ştefan Viorel, (PSD), susține că “proiectul de buget nu există, practic, deloc, deşi ar fi trebuit să fie aproape finalizat, cum ar fi normal”. Şi nici nu e de mirare, dat fiind că ministrul de Finanțe Sebastian Vlădescu tocmai a fost schimbat, iar cel nou, Ialomițeanu, nici nu a apucat să vadă care sunt ”butoanele” de la minister. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.