Acasă Uncategorized Bucuresti: Louis Berger, un consorţiu francezo – american, unul dintre favorizaţii contractelor...

Bucuresti: Louis Berger, un consorţiu francezo – american, unul dintre favorizaţii contractelor de consultanţă încheiate cu statul român

DISTRIBUIȚI

94133 – 23092010 – Compania Louis Berger, un consorţiu francezo – american, care deţine acţiuni şi într-o firmă cu sediul în Sectorul 1 al Capitalei, este unul dintre favorizaţii contractelor de consultanţă încheiate cu statul român. Numai în ultimii trei ani, compania, reprezentată în România de cetăţeanul britanic Christos Constantinos Germanacos, a încheiat contracte de consultanţă cu Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Primăria Municipiului Bucureşti şi alte regii.

 

 

 

 

 

 Majoritatea contractelor se referă la consultanţa pe care Louis Berger o oferă companiilor de stat în vederea atribuirii de către acestea a altor contracte de lucrări, banii publici intraţi astfel în conturile firmei ridicându-se la câteva milioane de euro. Ultima afacere a acestei firme s-a perfectat la mijlocul lunii august a acestui an, când Louis Berger a prelungit contractul oferit de Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru realilitarea Stadionului “Lia Manoliu”, scrie cotidianul Puterea.

În anul 2006, Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu a aprobat, prin HG 499/2006, trecerea Complexului Sportiv “Lia Manoliu” din domeniu public al statului şi din administrarea Agenţiei Naţionale pentru Sport în domenioul public al municipiului Bucureşti şi în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Doi ani mai târziu, respectiv la data de 9 decembrie 2008, acelaşi Guvern Tăriceanu mai emite o hotărâre prin care a alocat suma de 31 milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea Stadionului “Lia Manoliu”. Banii au fost alocaţi din Fondul Naţional de Dezvoltare aflat la dispoziţia Guvernului din bugetul pe anul 2008, în vederea proiectului de reconstrucţie totală a stadionului cu 55.000 de locuri acoperite, valorificarea spaţiului de sub gradenele stadionului prin amenajarea acestora pentru sportivi, oficiali şi suporteri. În anul 2007, Guvernul Tăriceanu a mai alocat suma de 79,42 milioane de lei, în condiţiile în care valoarea contractului de execuţie a lucrărilor se ridică la 119,77 milioane de euro plus TVA.

În aceste condiţii, noul administrator al Complexului Sportiv “Lia Manoliu”, adică Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a atribuit, în luna decembrie a anului 2007, respectiv chiar la data de 31 decembrie 2007, un contract privind modernizarea şi reabilitarea Stadionului “Lia Manoliu”, pentru care a plătit suma de 6.374.039 de lei cu TVA inclusă. La data de 18 septembrie 2010, Municipiul Bucureşti a încredinţat, fără licitaţie, un contract prin care a încheiat un act adiţional la contractul din decembrie 2007, în vederea achiziţionării de servicii de arhitectură, servicii de inginerie specializată şi servicii de inginerie integrată, servicii de proiectare urbanistică şi peisagistică, servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică, servicii de testări şi analize tehnice. Contractul a fost atribuit direct, autoritatea contractantă motivând, în anunţul de atribuire publicat pe site-ul SEAP, că  lucrările/produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice, astfel încât actul adiţional a fost încheiat cu Asocierea dintre Louis Berger SAS & Louis Berger Group Inc. & Berger Devine Yaeger, cu sediul în Bdul Nicolae Titulescu din sectorul 1 al Capitalei. Valoarea actului adiţional de consultanţă se ridică la suma de 600.000 de lei, la care se adaugă încă 144.000 de lei reprezentând TVA.

Consultanţa pentru “Lia Manoliu” nu este singura afacere încheiată de compania Louis Berger cu Primăria Capitalei.

 La data de 4 februarie 2009, municipiul Bucureşti a atribuit, în aceeaşi manieră, un contract privind încheierea actului adiţional nr. 4/2009 la contractul 1095/2004 privind servicii de proiectare pentru reabilitarea Infrastructurii Educaţionale în Bucureşti cu Louis Berger Group, având sediul în Washington DC, SUA, pentru suma de 5.012.697,43 lei, la care se adaugă 952.412,5 lei contravaloarea TVA.

În România, grupul financiar internaţional Louis Berger este reprezentat de o SRL cu acelaşi nume. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, SC Louis Berger SRL a luat fiinţă la data de 6 martie 2003, având sediul în Bdul Nicolae Titulescu nr.1, din Capitală. Firma are un capital social subscris şi vărsat de 200 de lei, iar obiectul de activitate al societăţii este “activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legată de acestea”. Potrivit ONRC, acţionarul unic în firma din Bucureşti este SC Louis Berger SAS, cu sediul în Qu de Grenelle Paris, Franţa, iar administratorul firmei are cetăţenie britanică şi se numeşte Germanacos Christos Constantinos, născut la data de 30 octombrie 1964. Potrivit anunţurilor publice existente pe site-ul SEAP, compania internaţională a încheiat pe bandă rulantă contracte de consultanţă cu diverse ministere sau instituţii publice centrale şi locale din România.

Astfel, la data de 30 noiembrie 2007, firma administrată de către britanicul Christos a câştigat două loturi ale unui contract pus la bătaie de către Ministerul Finanţelor Publice. Este vorba despre un contract  privind portofoliul de proiecte PHARE CES 2005, constând în servicii de consultanţă pentru afaceri conexe, care a fost atribuit pe două loturi. Primul lot, privind “reabilitarea poduri şi tuneluri pe calea ferată” a fost atribuit către Pontec SA în consorţiu cu SC Consis Proiect SRL şi Louis Berger SAS şi a scos din bugetul statului suma de 6.890.000 de euro, la care se adaugă TVA în  valoare de 1.309.100 de euro.

Al doilea lot, care privea “studiul de fezabilitate pentru reabilitarea secţiunii Bucureşti – Adunaţii Copăceni şi variante”, a fost atribuit de către autoritatea contractantă către Louis Berger SAS în consorţiu cu  Prointec SA, pentru care Ministerul Finanţelor a alocat suma de 2.090.000 de euro, la care se adaugă TVA în valoare de 397.100 de euro.

Relaţia de afaceri cu statul român pe care firma Louis Berger o derulează cu statul român nu se reduce doar al Primăria Capitalei sau Ministerul Finanţelor, ea extinzându-se şi la Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Una dintre cele mai interesante afaceri încheiate de CNADNR cu această firmă a fost perfectată la data de 8 ianuarie 2009, când autoritatea contractantă a atribuit companiei Louis Berger SAS un contract în valoare de 13.237.307 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 2.515.088,33 lei, pentru prestarea de servicii de consultanţă (asistenţă tehnică, financiară şi juridică) pentru Autostrada Bucureşti – Braşov, tronsonul Ploieşti – Braşov.

Ei bine, acest contract nu a fost suficient, întrucât, un an mai târziu, respectiv la data de 11 septembrie 2009, CNADNR mai atribuie către Louis Berger un contract privind încheierea unui act adiţional la contractul din 2008 pentru “consultanţă în vederea elaborării documentaţiei de atribuire şi asistarea autorităţii publice în procesul de atribuire a viitorului/viitoarelor contracte de concesiune pentru obiectivul Autostrada Bucureşti – Braşov, tronsonul Ploieşti – Braşov”. Încă o dată, CNADNR a mai băgat mâna în buzunarul bugetului public şi a scos suma de 1.269.254 de lei, la care se adaugă TVA în valoare de 241.158,26 lei.

Mai departe, la data de 11 iunie 2008, CNADNR mai încheie un contract tot cu Louis Berger, pentru care a plătit suma de 13.418.257 de lei, la care se adaugă TVA în valoare de 2.549.468,83 lei. De această dată, compania administrată de Christos Constantinos Germanacos este plătită să ofere servicii de consultanţă (asistenţă tehnică, financiară şi juridică) în scopul elaborării documentaţiei de atribuire şi asistarea autorităţii publice în procesul de atribuire a viitorului/viitoarelor contracte de concesiune pentru obiectivul Autostrada de Centură a Municipiului Bucureşti.

Louis Berger a încheiat în mod direct cu Ministerul Transporturilor două contracte de consultanţă. Primul, perfectat la data de 14 iulie 2008, se referă la servicii de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor de îmbunătăţire a condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila. Acest contract are o valoare de 7.692.810,69 lei, la care se adaugă valoarea TVA de 1.461.634,03 lei. Interesant, dar la data de 29 februarie 2009, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos RA Galaţi (instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor) organizează o negociere directă în vederea prelungirii contractului de consultanţă generală pentru implementarea proiectului “Apărări de maluri pe Canalul Sulina şi sistem de măsurători topohidrografice şi semnalizare pe Dunăre”. Contractul, în valoare de 4.125.615 lei, la care se adaugă TVA de 783.866,85 lei, a fost atribuit către Louis Berger Group Inc., în calitate de coordonator al consorţiului, şi TRAPEC SA, în calitate de partener al consorţiului.

Al doilea contract încheiat direct cu Ministerul Transporturilor a fost perfectat la data de 23 iulie 2009, când autoritatea contractantă a atribuit către DB International GmBH Frankfurt şi Louis Berger SAS un contract în valoare de 5.693.824 de lei, la care se adaugă TVA de 1.081.826,56 lei pentru “asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor de reconstrucţie a infrastructurii feroviare afectate de inundaţii în iulie şi august 2005”.

Abilităţile societăţii Louis Berger de a oferi consultanţă au fost apreciate şi de alte instituţii publice locale din România. Astfel, compania administrată de britanicul Christos Constantinos Germanacos a participat, la începutul acestui an, la o licitaţie organizată de către Compania de Utilităţi Publice RA Focşani, care, la data de 14 aprilie 2010, a atribuit către Louis Berger SAS un contract în valoare de 15.351.370 de lei, la care se adaugă TVA de 2.916.760,3 lei, pentru asistenţă tehnică şi supervizarea contractelor de lucrări pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Vrancea,

Tot anul acesta, judeţul Timiş a încheiat cu societatea Louis Berger SAS, la data de 30 iulie 2010, un contract în valoare de 4.382.853 de lei, la care se adaugă TVA majorată de 1.051.884,72 lei, în vederea oferirii de servicii de supervizare a lucrărilor de execuţie în cadrul proiectelor sistemului integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.