Acasă Uncategorized Strasbourg: Niciun acord în PE cu privire la permisul unic pentru rezidenţă...

Strasbourg: Niciun acord în PE cu privire la permisul unic pentru rezidenţă şi drept de muncă

DISTRIBUIȚI

96702 – 15122010 – Plenul Parlamentului European nu a ajuns la un acord privind legislaţia referitoare la un „permis unic”, care viza simplificarea procedurilor de obţinere a drepturilor de rezidenţă şi de muncă pentru imigranţii legali în UE, ca şi acordarea unor drepturi egale cu cetăţenii europeni, pentru a evita exploatarea muncitorilor străini.

După o serie de amendamente, majoritatea deputaţilor europeni au decis că nu mai pot susţine rezultatul final din mai multe motive. Versiunea modificată a fost respinsă (306 voturi pentru, 350 împotrivă şi 25 de abţineri). Astfel propunerea legislativă va fi retrimisă Comisiilor pentru libertăţi civile şi pentru ocuparea forţei de muncă.

Directiva, împreună cu Blue Card (Carta albastră) este menită să faciliteze migraţia legală pentru a acoperi nevoile pieţii muncii din Europa. Scopul este de a simplifica procedurile administrative pentru resortisanţii din ţări terţe, permiţându-le sa obţină atât permisul de muncă, cât şi cel de rezidenţă la un ghişeu unic şi să acorde un set comun de drepturi imigranţilor legali care îşi au rezidenţa şi lucrează legal în Uniunea Europeană.

Principalele subiecte de discuţie între grupurile politice au fost scopul legislaţiei, egalitatea de tratament între cetăţeni din ţări terţe şi cetăţenii UE şi posibilitatea ca statele membre să emită documente adiţionale permisului unic.

Proiectul de legislaţie nu se va aplica resortisanţilor din ţările terţe, care au obţinut statutul de rezident pe termen lung, refugiaţilor, lucrătorilor detaşaţi, persoanelor transferate în cadrul aceleiaşi societăţi sau lucrătorilor sezonieri.

O majoritate a deputaţilor europeni, condusă de raportoarea Veronique Mathieu (PPE, FR) care a coordonat elaborarea acestei legislaţii în Parlament, a considerat ca rezidenţii pe termen lung şi refugiaţii sunt deja subiectul unor reglementări UE şi că ultimele trei categorii ar trebui să fie incluse într-o altă directivă. Pe de altă parte, grupul S&D a propus o serie de amendamente pentru includerea persoanelor transferate în cadrul aceleiaşi societăţi, a lucrătorilor sezonieri şi a refugiaţilor în domeniul de aplicare, pentru a nu crea niveluri diferite în ceea ce priveşte categoriile de forţă de muncă. Aceste amendamente au fost însă respinse în plen.

Proiectul de lege prevede ca lucrătorii tarilor terţe să beneficieze de acelaşi tratament ca naţionalii UE în privinţa drepturilor de muncă (cum ar fi accesul la asigurările sociale, educaţie şi formare profesională), dar în conformitate cu textul modificat, statele membre vor putea restricţiona unele din aceste drepturi.

Unul dintre amendamentele propuse în plen avea în vedere posibilitatea ca statele membre să introducă documente suplimentare cu privire la reşedinţă. Când amendamentul a fost adoptat, grupul ALDE a votat împotriva rezultatul final.

Raportoarea Mathieu şi-a exprimat dezamăgirea după vot având în vedere faptul că, după un an de negocieri, nu va exista nici o legislaţie care să acorde un tratament egal resortisanţilor din ţări terţe care lucrează în UE. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.