Acasă Uncategorized Panama: Ministrul Borbely la Reuniunea la nivel înalt privind consumul şi producţia...

Panama: Ministrul Borbely la Reuniunea la nivel înalt privind consumul şi producţia durabile

DISTRIBUIȚI

97463 – 14012011 –  Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély participă, în calitatea de preşedinte al Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă (CSD), în perioada 12-15 ianuarie 2011, în Panama City, la Reuniunea Intersesională a CSD19 la Nivel Înalt privind Cadrul Programelor pe 10 ani pentru Consumul şi Producţia Durabile. În marja acestei reuniuni este organizată şi cea de a treia întalnire a Biroului Comisiei CSD19, în care se discută atât consumul şi producţia durabile, tema actualei reuniuni, cât şi stadiul pregătirii documentelor pentru celelalte patru teme ale actualei sesiuni: transport, chimicale, managementul deşeurilor şi minerit.

László Borbély a deschis Reuniunea intersesională, alaturi de Lucia Chandeck, administratorul general al Autorităţii de Mediu din Panama, iar în seara zilei de vineri 14 ianuarie, înainte de închiderea reuniunii, va prezenta concluziile celor două zile de dezbateri din cadrul meselor rotunde şi ale plenarei, ale căror rezultate vor fi utilizate în procesul de pregătire al sesiunii de negociere privind stabilirea unui cadru pe 10 ani privind consumul şi producţia durabile.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a avut o serie de întâlniri cu principalii actori implicaţi în acest proces – Tariq Banuri, directorul Diviziei ONU pentru Dezvoltare Durabilă, care coordonează secretariatul acestei comisii,  Silvie Lemmet, directorul Diviziei Industrie şi Economie (DTIE) a UNEP, agenţie din cadrul sistemului ONU care a contribuit esenţial în promovarea şi implementarea unor programe privind consumul şi producţia durabile, Heinz Leuenbergerm, directorul Sucursalei de Management de Mediu al UNIDO (Organizaţia de Dezvoltare Industrială a Naţiunilor Unite).

László Borbély a menţionat că trebuie să fim decişi să avansăm în acest proces prin a avea rezultate orientate spre implementare, îndemnând la examinarea atentă a mecanismelor care vor permite, în viitor, să se dezvolte pe baza experienţelor deja acumulate, pentru o mai bună înţelegere a necesităţilor de la toate nivelele – de la naţional spre regional şi global.

Poziţia ministrului mediului a fost foarte clară: la Sesiunea finală a Comisiei din luna mai, conform angajamentelor luate şi experienţei acumulate de-a lungul anilor în procesul de finalizare a conceptului de producţie şi consum durabile vor trebui finalizate acele linii directoare care înseamnă clarificarea viziunii şi a mecanismelor, a programelor pe următorii 10 ani şi construcţia instituţională a acestui concept. Totodată, a cerut tuturor reprezentanţilor statelor prezente şi ale organismelor ca în perioada următoare să facă eforturi comune pentru a putea da un mesaj clar summit-ului de la nivel înalt, organizat la 20 de ani de la Conferinţa de la Rio, care va avea loc în Brazilia în 2012. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.