Acasă Uncategorized Bruxelles: Eurodeputaul Ioan Enciu atrage atenţia asupra pericolului în care se găseşte...

Bruxelles: Eurodeputaul Ioan Enciu atrage atenţia asupra pericolului în care se găseşte cercetarea în România

DISTRIBUIȚI

99232 – 15032011 – În cadrul dezbaterilor pe marginea raportului de evaluare privind implementarea celui de-al  şaptelea program cadru pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică (FP 7) care a avut loc în Comisia de industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European, deputatul european Ioan Enciu a atras atenţia asupra pericolului concentrării fondurilor din acest program doar în statele membre cele mai dezvoltate din UE, criticând totodată lipsa de interes a Guvernului României pentru accesarea acestor programe.

Ioan Enciu a arătat că „există o adevărată prăpastie între tratamentul acordat vechilor state membre ale UE faţă de noii membrii în ceea ce priveşte finanţarea prin programul cadru al UE pentru cercetare, acest lucru fiind cauzat şi de interesul foarte scăzut al noilor state membre, printre care şi România, pentru dezvoltarea domeniului cercetării şi inovării”. Totodată, el a arătat că, în cazul în care potenţialul uman important din aceste noi state membre din domeniul cercetării nu este utilizat şi valorificat „aceşti cercetători nu vor imigra în vechile state membre ci vor merge în ţări precum SUA sau Japonia”, acest lucru făcându-se în detrimentul cercetării europene, în ansamblul său.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, Ioan Enciu a atras atenţia că opinia unora din parlamentarii europeni care susţin un program cadru de cercetare elitist, bazat doar pe excelenţă, este profund greşită întrucât ar avantaja doar statele europene occidentale care dispun deja de un domeniu de cercetare evoluat. El a arătat că „numai prin implicarea egală a tuturor statelor membre, atât vechi cât şi noi, putem construi un domeniu european al cercetării şi inovării puternic care să poată concura cu marile puteri de la nivel mondial”. În aceeaşi ordine de idei, eurodeputatul român a arătat că, în acest moment, rata de reuşită a proiectelor finanţate prin FP 7 este mai mică de 20% ceea ce arată că există o nevoie urgentă de simplificare şi eficientizare a metodologiei de implementare a acestor programe.

În final, Ioan Enciu, susţinut de preşedintele grupului de experţi pentru revizuirea programului cadru, a subliniat că punerea în practică efectivă a programelor de cercetare şi dezvoltare tehnologică este responsabilitatea guvernelor statelor membre fiind dat că acestea cunosc cel mai bine situaţia reală şi nevoile specifice de dezvoltare a infrastructurii de cercetare şi a cercetării, în general. Cu toate acestea, „interesul foarte scăzut al unora dintre guverne, precum cel al României, pun în pericol însăşi viitorul cercetării din aceste ţări dar şi din UE, în ansamblul său”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.