Acasă Uncategorized Bucureşti: Procurorii au trimis în judecată o grupare de 25 de persoane...

Bucureşti: Procurorii au trimis în judecată o grupare de 25 de persoane specializată în tâlhării

DISTRIBUIȚI

100436 – 27042011 –  Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au trimis în judecată 25 de persoane, pentru săvârşirea a 38 de infracţiuni de tâlhărie, 19 infracţiuni de înşelăciune, o infracţiune de mărturie mincinoasă şi două infracţiuni de favorizarea infractorului.

Conform procurorilor, inculpaţii au acţionat în mod repetat, folosind acelaşi mod de operare, şi au indus în eroare  29 de părţi vătămate care îşi au sediile în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Arad, Braşov, Constanţa, Alba, Suceava, Galaţi şi Timiş, cu ocazia executării unor contracte având ca obiect livrarea de bunuri; în cazul în care reprezentanţii acestora nu s-au lăsat induşi în eroare, nerenunţând la bunurile livrate sau contravaloarea acestora, inculpaţii au recurs la deposedarea prin constrângere cu acte de ameninţare şi acte de violenţă.

Astfel, inculpaţii alegeau o societate care comercializează anumite produse, făceau o comandă la aceasta, fie personal, fie telefonic, utilizând inclusiv identităţi false, şi achitau iniţial un avans modic faţă de valoarea comenzii.

Se stabilea ca loc de întâlnire cu reprezentanţii firmei, pentru livrarea produselor, una din locuinţele inculpaţilor care se află într-o arie geografică restrânsă, locul de livrare fiind ales astfel încât să se asigure intrarea, cu uşurinţă, în posesia produselor care făceau obiectul infracţiunilor.

Inculpaţii se  întâlneau apoi cu reprezentanţii societăţii şi solicitau să vadă şi să verifice produsele comandate şi facturile/chitanţele care făceau dovada plăţii, după care, folosindu-se de acest pretext, luau produsele şi/sau facturile/chitanţele de la reprezentanţii societăţii şi le însuşeau, iar apoi, pentru a îndepărta persoanele vătămate de la locuinţele inculpaţilor, invocau necesitatea efectuării unei retrageri de numerar de la ATM-uri sau unui schimb valutar, cunoscând că reprezentantul sau curierul delegat nu poate încasa sumele în valută şi foloseau autoturisme care să le permită îndepărtarea persoanelor vătămate de la locul faptei, pentru ca apoi să-şi piardă urma în trafic.

În situaţia în care, dobândirea produselor şi/sau facturilor/chitanţelor care făceau dovada plăţii şi îndepărtarea de la locul faptei a persoanelor vătămate nu se puteau  realiza prin modalitatea arătată anterior, inculpaţii recurgeau la folosirea de violenţe sau ameninţări, determinând persoanele care livrau marfa să plece fără a încasa contravaloarea acesteia.

Inculpaţii au efectuat comenzi de bunuri destinate iniţial construcţiei de imobile (polistiren expandat, pavaj şi borduri, gresie şi faianţă, vopseluri, parchet), apoi, după ridicarea şi finisajul imobilelor, au obţinut prin aceleaşi metode ilegale produse de mobilier, electrocasnice şi vase de bucătărie, ajungându-se ca ulterior să comande piese auto.

Astfel, s-a ajuns la situaţia în care au fost furnizate mărfuri de valori foarte mari, prejudiciul creat părţilor vătămate fiind de 167.000 de lei, 10.000 de dolari şi 140.000 de euro.

În majoritatea cazurilor, pentru a obţine soluţii favorabile,  inculpaţii, au propus ca martori persoane din anturajul lor, unele cercetate în alte cauze care au dat declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa organelor de urmărire penală. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.