Acasă Uncategorized Luxemburg: Comisarul Reding cere României eforturi susţinute pentru punerea în practică a...

Luxemburg: Comisarul Reding cere României eforturi susţinute pentru punerea în practică a noilor Coduri ale Justiţiei

DISTRIBUIȚI

100079 – 12042011 – Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut luni, la Luxemburg, o întâlnire bilaterală cu vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali s-au concentrat pe subiectul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi eficientizarea procesului de elaborare legislativă la nivelul Consiliului JAI.

Ministrul Justiţiei a prezentat evoluţiile înregistrate de la precedentul raport al Comisiei Europene, din februarie 2011, precum şi agenda Ministerului din perioada imediat următoare. În acest context, cei doi oficiali au discutat şi despre viitoarea misiune de evaluare a experţilor Comisiei, care va avea loc în luna mai.

Comisarul Reding a apreciat că implementarea Codurilor reprezintă un moment cheie, de referinţă, pentru întreg programul de reforme şi consideră că succesul acestuia depinde acum de implicarea activă a sistemului judiciar. Comisarul a subliniat că formarea profesională cu privire la Coduri trebuie să cuprindă atât pe magistraţi, cât şi pe avocaţi şi alţi profesionişti ai dreptului.

În acest sens, ministrul Predoiu a menţionat lansarea programului de pregătire profesională de către Uniunea Naţională a Barourilor din România, programul comun de seminarii ICCJ – MJ – MP, precum şi acţiunile CSM prin Institutul Naţional al Magistraturii.

A fost luată în discuţie şi eficienţa instituţiilor din Justiţie, care reprezintă unul dintre obiectivele evaluării independente privind sistemul judiciar, solicitată de Comisia Europeană prin rapoartele de ţară.

Ministrul Justiţiei a subliniat că reformele în domeniul Justiţiei au ajuns într-o etapă în care expertiza celor implicaţi este esenţială, fie că vorbim de implementare, fie că vorbim de evaluare. În context, ministrul a subliniat buna cooperare cu serviciile responsabile de la nivelul Comisiei Europene şi necesitatea unui dialog într-un spectru cât mai larg la nivelul Bruxelles-ului, atât în zona de expertiză judiciară, cât şi în zona politică.

Comisarul european a solicitat opinia ministrului Justiţiei cu privire la eficienţa procesului legislativ european, precum şi asupra altor teme ale agendei europene.

Viviane Reding a dat asigurări că eforturile instituţiilor române vor fi corect monitorizate şi evaluate de către experţii CE, iar raportul din vară va reflecta cu aceeaşi corectitudine şi profesionalism evoluţiile din sectoarele vizate. De asemenea, a încurajat echipa Ministerului Justiţiei să continue în ritm susţinut eforturile pentru punerea în practică a reformei fără precedent pe care o reprezintă noile Coduri.

Cei doi oficiali au convenit menţinerea unui dialog permanent pe temele discutate.

„Codurile sunt clar percepute la nivelul Bruxelles-ului drept un proiect de referinţă pentru Justiţia noastră şi oficialii europeni urmăresc foarte atent implicarea sistemului judiciar în procesul de implementare. Suntem într-o etapă în care, în mod obiectiv, atenţia Comisiei şi a experţilor europeni se deplasează de la elaborarea legislativă, la aplicarea legii de către sistemul judiciar. La nivelul Consiliului JAI, trebuie să ne concentrăm pe adoptarea de instrumente legislative eficiente, care îmbunătăţesc viaţa oamenilor, protecţia drepturilor lor. Este singura cale prin care vom menţine încrederea în funcţionarea instituţiilor europene. Agenda JAI va rămâne o prioritate a Ministerului Justiţiei.”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.