Acasă Politic Sibiu: Emisiune filatelica dedicata aniversarii Asociatiunii si Bibliotecii ASTRA Sibiu

Sibiu: Emisiune filatelica dedicata aniversarii Asociatiunii si Bibliotecii ASTRA Sibiu

DISTRIBUIȚI

102678 – 14072011 – În luna noiembrie a anului 1861, s-a înfiinţat la Sibiu, într-o atmosferă europeană propice revigorării conştiinţei naţionale şi militând pentru ridicarea românilor prin cultură, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA). Odată cu constituirea ASTREI, a luat fiinţă şi Biblioteca Asociaţiunii, care număra, la început, 195 de volume.

Primul preşedinte al Asociaţiunii (1861-1867) a fost Andrei Şaguna, care a militat pentru drepturile românilor transilvăneni şi împotriva deznaţionalizării. Scopul declarat al Asociaţiunii era unitatea culturală a românilor, ca mijloc principal în obţinerea unificării statale.

Momentul cel mai important din existenţa Asociaţiunii îl constituie publicarea, între 1898-1904, a Enciclopediei Române, operă în trei volume coordonată de Cornel Diaconovici. În prezent, ca rezultat al unor donaţii numeroase din ţară şi străinătate, Biblioteca ASTRA reuneşte o bogată colecţie bibliofilă, fiind o instituţie românească de referinţă în acest sens.

Emisiunea de mărci poştale pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie cu ocazia Zilei Mărcii Poştale Româneşti este dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii şi Bibliotecii ASTRA Sibiu şi va fi prezentată, într-un cadru festiv, vineri 15 iulie a. c., în spaţiul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu. Cele două mărci poştale ale emisiunii ilustrează secvenţe din istoria ASTREI, respectiv imaginea lui Andrei Şaguna – primul preşedinte al acesteia şi corpul A al Bibliotecii ASTRA. Emisiunea mai conţine un FDC şi un carton filatelic, iar ca formă de machetare – bloc de două timbre, minicoală de opt timbre şi o vignetă şi coală de 32 de timbre.

Alături de elementele emisiunii a fost tipărit, într-un tiraj limitat de 800 de exemplare, un album filatelic echipat cu blocul de două timbre al emisiunii, numerotat cu roşu de la 001 la 800 (cu logo aniversar pe manşetă, imprimat în folio aur) şi două ilustrate tematice.

Începând cu 15 iulie 2011, emisiunea de mărci poştale Ziua Mărcii Poştale Româneşti – 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii şi Bibliotecii ASTRA Sibiu va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.