Acasă Politic Bruxelles: Europarlamentarii PSD cer demisia ministrilor Igas si Baconschi pentru esecul aderarii...

Bruxelles: Europarlamentarii PSD cer demisia ministrilor Igas si Baconschi pentru esecul aderarii la Schengen

DISTRIBUIȚI

104232 – 22092011 – Eurodeputaţii PSD cer demisia ministrului de Interne, Traian Igaş, şi a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, pentru eşecul aderării României la Spaţiul Schengen, confirmat de decizia Consiliului JAI de a amâna, pentru a treia oară, accesul ţării noastre. ”Decizia reflectă, în primul rând, lipsa de încredere în autorităţile de la Bucureşti, în liderii politici români. Românii trebuie să ştie că, în acest moment, capitalul de credibilitate al României la nivelul Consiliului JAI este egal cu zero. Actuala putere nu a dovedit că doreşte să lupte în mod real împotriva corupţiei, iar acest lucru a fost sancţionat prin decizia de astăzi. Vinovaţii direcţi ai eşecului sunt Traian Igaş, Teodor Baconschi, Traian Băsescu şi Emil Boc,

coordonatorii politicii externe româneşti şi cei care trebuiau să ia măsuri în plan intern. Cei care şi-au asumtat politic îndeplinirea acestui obiectiv trebuie să plătească, iar primii care trebuie să-şi depună mandatul sunt Igaş şi Baconschi”, susţin europarlamentarii PSD.

            Delegaţia PSD din Parlamentul European (PE) subliniază că nu s-a făcut, de fapt, nimic pentru stoparea corupţiei din vămi. ”Actuala putere nu doar că nu face nimic pentru a decapita mafia din vămi, dar constatăm că fenomenul este protejat chiar de instituţiile statului, în frunte cu ANAF-ul condus de Sorin Blejnar. În plus, aşa-zisa reformă făcută de Igaş prin concedieri şi tăieri de venituri, nu face decât să alimenteze şi mai mult temerile partenerilor noştri europeni privitoare la capacitatea României de a gestiona situaţia la graniţe”, mai arată eurodeputaţii.

            Euroaleşii PSD mai subliniază că ”ministrul de Externe nu a avut preocupări susţinute în problema aderării la Spaţiul Schengen, direcţionând energiiile ministerului către proiecte precum votul prin corespondenţă, pentru a înlesni, prin fraudă, un rezultat bun al PDL în alegeri. Acest eşec major este determinat şi de politizarea excesivă a diplomaţiei, prin transformarea acesteia în sinecură pentru fidelii regimului: Cătălin Avramescu, ambasador în Finlanda; Mioara Mantale şi Ioan T. Morar, consuli în Franţa.”

            Europarlamentarii PSD mai consideră că reacţia României faţă de partenerii care ar trebui convinşi că ţara noastră trebuie să adere la Spaţiul Schengen arată lipsă de strategie şi ridică riscuri pentru o izolare şi mai mare a ţării noastre, dând ca exemplu „războiului lalelelor”.

            ”În ţară se vorbeşte mult prea puţin de acest lucru, dar trebuie spus foarte clar că, în timp ce Parlamentul European, datorită eforturilor noastre, a dat aviz favorabil României, în Consiliul JAI de joi, Traian Băsescu şi Guvernul PDL ratează singurul şi cel mai important obiectiv de politică externă al României de după aderarea la UE”, conchid eurodeputaţii PSD. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.