Acasă Politic Bruxelles: Masuri pentru o mai mare credibilitate a statisticilor UE

Bruxelles: Masuri pentru o mai mare credibilitate a statisticilor UE

DISTRIBUIȚI

109560 – 18042012 – Comisia Europeana a adoptat, marti, o propunere in care stabileste masuri mai ferme de asigurare a calitatii si a credibilitatii statisticilor UE. Comisia a propus o revizuire a Regulamentului UE privind statisticile pentru a consolida si din punct de vedere juridic independenta, fiabilitatea si calitatea statisticilor provenind din statele membre si compilate la nivelul UE.

Propunerea se axeaza pe doua aspecte principale: independenta institutelor nationale de statistica si, in special, a directorilor acestor autoritati, iar statele membre vor trebui sa semneze „Angajamente privind fiabilitatea statisticilor”, confirmand astfel, la cel mai inalt nivel politic, obligatia de a respecta pe deplin Codul de bune practici al statisticilor europene.

„Acum, mai mult decat oricand, trebuie sa-i asiguram pe cetateni ca politicile propuse – mai ales cele economice – sunt fondate pe date fiabile si de calitate. Propunerea de astazi garanteaza la nivel juridic independenta statisticilor europene si va asigura respectarea de catre acestea a celor mai inalte standarde”, a declarat comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta.

Propunerea pune accentul pe independenta institutelor nationale de statistica si, in special, a celor care conduc aceste autoritati. Directorii acestor institute trebuie sa fie numiti exclusiv pe criterii profesionale – fara nicio motivatie politica – , in conformitate cu o procedura pe deplin transparenta, si trebuie sa beneficieze de autonomie totala in activitatea lor.

Trebuie sa fie independenti in luarea deciziilor cu privire la modul de elaborare, de producere si de difuzare a statisticilor, precum si in gestionarea institutelor de statistica.

In acest context, cadrul juridic revizuit propus reitereaza, de asemenea, independenta Eurostat, ca organism central de coordonare si monitorizare a intregului Sistem Statistic European. In plus, Comisia va adopta, in cursul saptamanilor urmatoare, o decizie cu privire la Eurostat in care va confirma independenta profesionala a acestuia prin clarificarea cadrului sau institutional, a rolului si a responsabilitatilor sale in cadrul Comisiei.

Se subliniaza, in egala masura, responsabilitatea directorilor institutelor nationale de statistica, iar un raport anual asupra activitatilor statistice si a situatiei financiare ale fiecarui institut trebuie prezentat autoritatii nationale competente.

Un al doilea aspect important din propunerea de astazi este faptul ca statele membre vor trebui sa semneze „Angajamentele privind fiabilitatea statisticilor”. Astfel, acestea se vor angaja la cel mai inalt nivel politic sa respecte pe deplin Codul de bune practici al statisticilor europene pentru a proteja independenta institutelor nationale de statistica si pentru a stabili cadrele nationale de asigurare a calitatii in domeniul statisticii. Aceste angajamente trebuie semnate de guvernele nationale si vor fi contrasemnate de Comisie.

Comisia (Eurostat) va monitoriza respectarea acestor angajamente.

Totodata, propunerea prevede o serie de dispozitii care presupun un acces mai extins si mai sigur la datele administrative, in scopul producerii statisticilor europene.

Codul de bune practici al statisticilor europene a fost adoptat de comun acord in 2005 si revizuit ulterior in 2011. Codul stabileste 15 principii, combinate cu indicatori de bune practici, referitoare la mediul institutional, la procesele de productie statistica si la rezultatele statisticilor. Printre aceste principii se numara independenta profesionala, angajamentul in favoarea asigurarii calitatii, metodologiile fiabile si relevanta statisticilor.

Cadrul juridic fundamental care guverneaza statisticile a fost modernizat in 2009, in vederea eficientizarii sistemului statistic european, ceea ce i-a permis sa faca fata provocarilor din trecut si celor actuale. In acest scop, au fost introduse structuri clare de cooperare si coordonare, precum si mecanisme de stabilire a prioritatilor si de simplificare.

In 2011, ca reactie la evolutiile economice care au demonstrat necesitatea de a consolida si mai mult credibilitatea statisticilor, Comisia a prezentat Comunicarea sa „Catre un management fiabil al calitatii pentru statisticile europene”. Aceasta comunicare a stabilit modalitatile de consolidare a guvernantei Sistemului Statistic European (ESS), inclusiv ideea „angajamentelor privind fiabilitatea statisticilor” si masurile juridice pentru protejarea independentei institutelor nationale de statistica.

Independenta profesionala a acestora a fost recunoscuta in mod explicit si in legislatia privind guvernanta economica consolidata din „pachetul de sase masuri”.

Propunerea de revizuire a cadrului juridic pentru statisticile europene adoptata astazi se inscrie in continuarea acestor evolutii si constituie un raspuns la acestea.

Propunerea urmeaza sa fie transmisa Parlamentului European spre discutare si adoptare. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.