Acasă Politic Bucuresti: ANI: Lipsa de transparență destabilizeaza societatea romaneasca

Bucuresti: ANI: Lipsa de transparență destabilizeaza societatea romaneasca

DISTRIBUIȚI

Zeci de consilieri locali și județeni au incheiat contracte cu firmele de familie110995 – 15062012 – 78 de consilieri judeţeni şi locali au fost în incompatibilitate sau în conflict de interese, după ce au încheiat în total peste 440 de contracte cu firme la care aceştia sau rudele lor deţin acţiuni sau părţi sociale, obţinând astfel beneficii de aproximativ 8,5 milioane de euro , informează ANI, în urma unei analize efectuată în ultimele șase luni. Lipsa de transparenţă a procesului decizional pe plan local, coroborată cu nivelul scăzut de acces la informaţii de interes public al majorităţii locuitorilor din mediul urban şi rural reprezintă factori destabilizatori la adresa societăţii româneşti. Unul dintre principalii factori corozivi ai imaginii autorităţilor locale

 şi a percepţiei acestora de către populaţie este reprezentat de nenumărate cazuri aduse la cunoştinţa opiniei publice de către mass-media, de aleşi locali care desfăşoară activităţi economice cu administraţia publică locală, exercitându-şi influenţa, formal sau informal, din calitatea de aleşi locali. Astfel, s-a ajuns la acceptarea generală de către opinia publică a ideii că aleşii locali se îmbogăţesc rapid prin dezvoltarea relaţiilor de natură comercială cu instituţiile în cadrul cărora îşi desfăşoara activitatea, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor. Această situaţie a condus la necesitatea abordării conflictelor de interese în plan preventiv”, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Astfel, în urma unei analize a Agenţiei Naţionale de Integritate care a avut loc în perioada septembrie 2011 – februarie 2012, la nivelul administraţiei publice locale (89 de entităţi analizate), au fost începute procedurile de evaluare în cazul a 190 de consilieri judeţeni şi locali, în vederea verificării respectării regimului juridic al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor în mandatul 2008 – 2012.

Au fost descoperiți 78 de consilieri judeţeni şi locali aflați în conflict de interese în materie administrativă, penală.

Cei 78 de aleşi locali au încheiat, emis sau aprobat 654 de facturi de achiziţii directe şi 443 de contracte cu societăţile comerciale la care aceştia, soţul sau soţia lor deţin acţiuni sau părţi sociale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.