Acasă Politic Bucuresti: Ion Iliescu despre presedintele Parlamentului ungar: „N-are ce sa mai caute...

Bucuresti: Ion Iliescu despre presedintele Parlamentului ungar: „N-are ce sa mai caute in Romania”

DISTRIBUIȚI

110702 – 05062012 – Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustine ca presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, nu ar mai trebui sa vina in Romania, cel putin in perioada urmatoare, dupa ce declarase ca Guvernul Romaniei s-a comportat „necivilizat si barbar” fata de reinhumarea fostului scriitor maghiar Nyiro Jozsef.„N-are ce sa mai caute in Romania; i se propune sa amane, sa nu mai vina acum in Romania; risca sa fie luat cu fluieraturi de romani pentru ca si-a permis asemenea aprecieri necivilizate la adresa romanilor, cand era vorba de o reactie fata de un fascist notoriu maghiar. Era total nefireasca o reactie de sustinere a unui oficial maghiar fata de un fascist notoriu”, a spus Iliescu.

Intrebat daca Kover Laszlo ar trebui declarat persona non grata in Romania, fostul sef de stat a raspuns: „Nu, asta e mult prea mult. S-a facut o chestie eleganta – „Domnule, amana-ti venirea in Romania, o chestie de bun simt””.

El crede ca scrisoarea trimisa de presedintii PDL ai celor doua camere ale Parlamentului Romaniei a fost o idee buna.

„E inteleapta aceasta chestiune pentru ca s-a creat o atmosfera incordata legata de fascistul ala maghiar adus incoace (n.r.-Nyiro Jozsef) si trebuie sa lasam sa se aseze putin lucrurile, sa se linisteasca starile de spirit”, a afirmat Iliescu.

Presedintii celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, Vasile Blaga si Roberta Anastase, i-au trimis o scrisoare omologului lor de la Budapesta, Kover Laszlo, prin care ii solicita sa nu mai efectueze vizita in Romania programata pentru ziua de marti, 5 iunie.

Kover Laszlo, care este si presedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar din Romania, a fost rugat de cei doi oficiali romani sa isi amane vizita pana dupa alegerile locale din 10 iunie.

Controversa legata de Kover Laszlo a inceput dupa ce autoritatile romane au blocat reinhumarea in Romania a ramasitelor poetului maghiar Nyiro Jozef, considerat fascist. Kover a spus ca Guvernul Ponta s-a comportat „necivilizat si barbar” in aceasta chestiune. Premierul Victor Ponta i-a transmis acestuia ca asemenea afirmatii sunt inadmisibile si ca poate sa le faca la Budapesta, nu in Romania. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.