Acasă Politic Ploiesti: Politistii rutieri din Prahova, instruiti pentru depistarea soferilor drogati

Ploiesti: Politistii rutieri din Prahova, instruiti pentru depistarea soferilor drogati

DISTRIBUIȚI

110707 – 05062012 – După sesiunile de formare a poliţiştilor rutieri din Bucureşti şi Constanţa, Agenţia Naţională Antidrog (A.N.A.) continuă, în perioada 5 – 8 iunie a.c., amplul proces de formare iniţială în domeniul drogurilor, destinată poliţiştilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Prahova, însoţită de o componentă esenţială de instruire specifică în domeniul testării prezenţei consumului de droguri la conducătorii auto.

Având în vedere că multe dintre accidentele şi decesele înregistrate pe drumurile europene sunt cauzate de conducătorii auto a căror capacitate de a conduce este afectată de o substanţă psihoactivă, în acord cu preocupările europene, Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (I.G.P.R.), a demarat un astfel de curs de formare destinat poliţiştilor rutieri.

Un grup de lucru al experţilor europeni în materie de droguri, medicamente şi conducerea autovehiculelor de la nivelul Comisiei Europene a emis recomandări potrivit cărora toţi conducătorii auto implicaţi într-un accident fatal ar trebui testaţi pentru depistarea consumului de alcool sau droguri. De asemenea, a recomandat ca poliţiştii implicaţi în controlul rutier să beneficieze de instruire obligatorie cu privire la recunoaşterea simptomelor cauzate de consumul de droguri.

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanii, structură a Uniunii Europene de la Lisabona, atenţionează că abilităţile de conducere sunt reduse de consumul de canabis, la fel ca şi de cel de benzodiazepine – acestea fiind substanţele psihoactive întâlnite cel mai frecvent în rândul conducătorilor auto, după alcool; dintre opioide, heroina poate afecta grav condusul, în timp ce metadona şi buprenorfina în măsură mai redusă.

Ca măsuri de răspuns, unsprezece ţări europene sancţionează contravenţional doar conducerea sub influenţă, definită ca o diminuare a capacităţilor de conducere cauzată de droguri sau existenţa unor urme de droguri în sânge. Alte unsprezece ţări au adoptat o politică de „toleranţă zero”, aşa cum este şi cazul României, sancţionând penal orice conducător depistat sub influenţa consumului de droguri. În şapte ţări, aceste abordări sunt combinate într-o reacţie în trepte faţă de contravenienţii care au condus sub influenţa drogurilor (contravenţie sau infracţiune, în funcţie de substanţa consumată).

Sesiunea de formare urmăreşte creşterea nivelului de cunoştinţe a poliţiştilor rutieri cu privire la influenţa drogurilor ilegale asupra capacităţii de a conduce, fiind familiarizaţi cu principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, principalele noţiuni utilizate în domeniul drogurilor (dependenţă, toleranţă, sevraj, supradoză etc) şi semnele consumului de droguri. De asemenea, a fost abordată tema substanţelor noi cu efecte psihoactive şi a efectelor acestora.

Componenta de instruire specifică cuprinde aspecte juridice privind drogurile şi conducerea unui autovehicul sub influenţa substanţelor stupefiante şi psihotrope, efectele drogurilor asupra conducătorilor auto şi necesitatea efectuării testării rapide de depistare a drogurilor.

Ca elemente suplimentare, sunt abordate aspecte legate de sistemul de asistenţă bio-psiho-socială a consumatorilor de droguri din România şi beneficiile realizării activităţilor de reducere a riscurilor asociate, fiind important ca poliţiştii rutieri să cunoască şi să informeze conducătorii auto cu privire la serviciile existente care pot fi solicitate de consumatori.

Sesiunile de formare au debutat în lunile februarie şi aprilie 2012, la Bucureşti şi Constanţa, şi continuă şi în prezent cu instruirea poliţiştilor rutieri din Ploieşti, urmând acelaşi format de 16 ore de învăţare utilizat în oraşele menţionate.

Până în prezent au fost formaţi aproximativ 250 de poliţişti rutieri, iar cursurile de formare vor continua la Braşov, Cluj, Iaşi şi Timişoara, fiind susţinute de specialişti ai agenţiei. Până la finalul lunii iunie 2012, la nivel central şi naţional vor fi formaţi peste 450 poliţişti rutieri, fapt ce reprezintă primul pas în efortul A.N.A. şi al I.G.P.R./Direcţia Rutieră de a informa, educa şi conştientiza poliţiştii rutieri şi participanţii la trafic asupra consecinţelor consumului de droguri asupra capacităţii de a conduce. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.