Acasă Politic Bulgaria: Rusia cere 1 miliard de euro despagubire pentru deciziile guvernului bulgar

Bulgaria: Rusia cere 1 miliard de euro despagubire pentru deciziile guvernului bulgar

DISTRIBUIȚI

113263 – 18092012 – Atomstroyexport, o companie rusească, doreşte ca Bulgaria să plătească 1 miliard de euro pentru pagubele pe care susţine că le-a suferit de pe urma deciziei autorităţilor de la Sofia de a anula construcţia

centralei nucleare de la Belene.

Prim-ministrul bulgar Boyko Borisov, citat de SETimes, şi-a exprimat furia pe 13 septembrie a. c. faţă de despăgubirea de 1 miliard de euro cerută de compania Atomstroyexport pentru proiectul centralei nucleare Belene, la care ţara balcanică a renunţat în cursul acestui an.

La o conferinţă de presă susţinută la Sofia, el şi-a exprimat speranţa că preşedintele rus Vladimir Putin nu ştia de decizia companiei Atomstroyexport de a mări valoarea despăgubirii cerute la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. Suma iniţială era de 58 milioane de euro.

„Dar dacă el ştia, atunci nu se va bucura de întâlnirea noastră din Bulgaria din 9 noiembrie, când urmează să semnăm proiectul gazoductului South Stream”, a declarat Borisov, menţionând doar că „părţile au convenit asupra acestui proiect şi construcţia va începe”.

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a menţionat de asemenea că viitoarele discuţii cu omologul său rus se vor concentra pe chestiunile energetice, subliniind că „prietenii adevăraţi nu ar recurge niciodată la şantaj reciproc”.

Doi miniştri bulgari – Simeon Djankov de la finanţe şi Delyan Dobrev de la economie, energie şi turism – s-au declarat încrezători că respective cerere va fi respinsă de curtea de la Paris.

Niciunul din documentele proiectului care au fost făcute publice nu justifică pretenţia Atomstroyexport la 1 miliard de euro, a declarat Ivan Ivanov, un parlamentar al formaţiunii de dreapta Democraţii pentru o Bulgarie Puternică (DSB). – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.