Acasă Politic Comisarul european pentru energie acuza Rusia de „santaj pur” fata de Republica...

Comisarul european pentru energie acuza Rusia de „santaj pur” fata de Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

113894 – 12102012 – Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene să ajute Republica Moldova în negocierile pe care le poartă cu Rusia

privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale, potrivit Romanian Global News.

El a acuzat Rusia de „şantaj pur” şi de un comportament „inacceptabil” faţă de Republica Moldova.

Oettinger a cerut statelor membre UE să adopte „o abordare comună puternică” şi un „mesaj clar” faţă de ameninţările Rusiei.

„Este clar că oricine părăseşte Comunitatea Energetică indirect lasă parteneriatul cu UE. Ea devine următoarea Belarus”, a avertizat oficialul european autorităţile de la Chişinău.

În prezent, guvernul de la Chişinău poartă negocieri cu Rusia pentru semnarea unui nou contract de livrare a gazelor. Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novac, a declarat că pentru a obţine o eventuală reducere cu 30% a preţului la gaze şi pentru renegocierea datoriei de 4,1 miliarde de dolari (3,15 miliarde de euro), Republica Moldova ar trebui să denunţe protocolul de aderare la acordul de cooperare energetică cu UE.

După ce Moscova şi-a anunţat condiţiile, premierul Vlad Filat cedand santajului rus, a anunţat că Republica Moldova amână cu patru ani implementarea pachetului energetic european. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.