Acasă Politic Bucuresti: Băsescu: Nu voi ceda unui partid responsabilitatea de a desemna viitorul...

Bucuresti: Băsescu: Nu voi ceda unui partid responsabilitatea de a desemna viitorul premier

DISTRIBUIȚI

 – 115046 – 03122012 – Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va ceda unui partid responsabilitate care îi revine prin Constituţie de a desemna viitorul premier, indiferent de mărimea şi importanţa acestuia.

”Nu voi  ceda responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul prim- ministru către un partid, indiferent cât de mare ar fi acesta. Semnificaţia gestului ar fi mult prea puternică, iar acţiunea grav neconstituţională”, a spus preşedintele, în cadrul unui interviu pentru Evenimentul Zilei.

Întrebat despre eventualele presiuni externe din partea USL, în cazul în care Uniunea va obţine peste 50% din voturi la alegerile parlamentare, preşedintele Băsescu a declarat că astfel de presiuni apar doar când Constituţia sau statul de drept sunt încălcate. ”Nu cred că ar putea exista un demnitar european sau transatlantic, care să spună ceva de genul Domnule preşedinte, mai lasă şi tu ceva din atribuţiunile constituţionale, mai transferă ceva din responsabilităţile constituţionale, citeşte Constituţia în alt mod ca să nu superi. Categoric nu voi primi astfel de mesaje şi categoric, mai ales la instalarea unui guvern, nu voi face abateri nici măcar de o virgulă de la litera şi spiritul Constituţiei”, a explicat acesta.

Preşedintele a vorbit şi despre presupusul favor cerut de premierul Ponta preşedintelui Francois Hollande, pentru a fi desemnat din nou în funcţia pe care o ocupă, spunând că nu a primit niciun semnal în acest sens.

”Vreau să clarific două aspecte: dacă o asemenea intervenţie ar fi existat, sunt convins că un şef de stat nu se poate angaja la o astfel de susţinere, ci o respinge, mai mult sau mai puţin diplomatic, dar sigur o respinge. În al doilea rând, nu cred că poate exista un prim-ministru atât de naiv sau nepriceput încât să facă astfel de intervenţii la un preşedinte străin, fie el şi cel al Franţei prietene. Sunt convins că atunci când va avea ceva de solicitat, dacă va avea, domnul Victor Ponta va veni la preşedintele ţării lui”, a conchis Traian Băsescu. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.