Acasă Politic Bucuresti: Cheltuieli nejustificate –

Bucuresti: Cheltuieli nejustificate –

DISTRIBUIȚI

 115045 – 03122012 – Corpul de control al prim-ministrului a anuntat ca a descoperit ca in perioada 2010-2012, din bugetul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) au fost decontate unor membri ai Institutului mai multe cheltuieli cu telefonia mobila si deplasari in strainatate.

„Corpul de control al primului-ministru, ca organ de control administrativ, va sesiza organele de urmarire penala in legatura cu posibile fapte de natura penala in acest caz”, se arata intr-un comunicat de presa.  Investigatia privind Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc se refera la perioada 1 inuarie 2010-25 august 2012 si Corpul de Control aminteste ca HG 1372 prevede, in mod expres, faptul ca pentru activitatea depusa, presedintele Consiliului Stiintific si membrii sai nu sunt remunerati.

Corpul de control al premierului spune ca in perioada 1 martie 2010-31 mai 2012, din bugetul IICCMER i-au fost decontate cheltuieli cu telefonia mobila in cuantum total de 43.155,33 de lei presedintelui Consiliului stiintific, Vladimir Tismaneanu, si ca in perioada 2010-2011, IICCMER a efectuat cheltuieli din bugetul propriu cu transportul, cazarea si masa pentru presedintele Vladimir Tismaneanu si unii membri ai Consiliului, in suma totala de 104.988,85 lei in legatura cu organizarea si desfasurarea sedintelor anuale ale Consiliului Stiintific.

„Prin crearea unei aparente de legalitate si prin eludarea legii, au fost intocmite de secretarul Consiliului Stiintific si aprobate de presedintele executiv, referiri privind organizarea unor ‘actiuni culturale’ la care au participat exclusiv membrii Consiliului Stiintific”, se mai arata in comunicat.

Investigatia arata ca in 9-30 iunie s-a aprobat un proiect intitulat ‘Stagiu de coordonare a activitatii de cercetare a IICCMER si de finalizare a agendei stiintifice pentru anul 2010’, care „in fapt reprezinta justificarea platii cazarii si a mesei, timp de 21 de zile la Vila lac 2 pentru presedintele Consiliului Stiintific -Tismaneanu Vladimir”. 

De asemenea, in perioada 1 ianuarie 2010-30 iunie 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli in legatura cu deplasarea in strainatate a unor angajati ai Institutului in suma totala de 170.354,30 lei, desi in invitatia atasata la documentele justificative se specifica faptul ca toate costurile vor fi suportate de organizatori sau erau actiuni care nu aveau legatura cu obiectul de activitate al Institutului. Astfel, in anul 2010 au fost decontate cheltuieli pentru 24 de deplasari in strainatate din care: 4 in SUA, 5 in Ungaria, 3 in Republica Moldova, cate 2 in Belgia, Polonia si Germania si cate una in Cehia, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Austria si Franta. In anul 2011, au fost decontate cheltuieli aferente unui numar de 31 de deplasari in strainatate, din care: 6 deplasari in SUA, 6 in Franta, 5 in Belgia si 5 in Germania, 3 in Marea Britanie, 2 in Polonia si cate una in Cehia, Austria, Elvetia si Ungaria”, arata Corpul de Control. Secretarului stiintific al IICMER, Bogdan Iacob, i s-au decontat cheltuieli de transport si diurna aferente efectuarii unei vizite in Washington D.C., S.U.A., in perioada 10-21 februarie 2011, in scopul „pregatirii impreuna cu presedintele Consiliului stiintific, profesorul Vladimir Tismaneanu, a intalnirii Consiliului stiintific din anul 2011 si definitivarea planului de proiecte pe 2011”, in timp ce directorului stiintific Mihail Neamtu i s-au decontat mai multe deplasari in strainatate din bugetul IICCMER, una dintre acestea fiind la Boston in perioada 2-05 aprilie 2011. „La data de 16 septembrie 2011, Grosescu Raluca, director al Departamentului politici publice si parteneriate din cadrul IICCMER a intocmit Referatul de necesitate inregistrat cu nr. 1639/16.09.2011, aprobat de presedintele Stanomir Ioan in care se solicita „achizitia unor servicii de corectarea in limba franceza a manuscrisului intitulat „Les communistes dans l’apres-comunisme.Trajectoires de conversion politique de la nomenklatura roumaine apres 1989”, fara a preciza cine este autorul acestei lucrari si de ce este necesara achizitii unor astfel
de servicii. In fapt, autorul acestei lucrari este directorul initiator, Grosescu Raluca”, se mai arată în comunicat.
În baza celor constatate, Corpul de control al prim-ministrului va sesiza organelle de urmărire penală. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.