Acasă Politic Bucuresti: Planul de actiuni pentru anul 2013 al ANCOM

Bucuresti: Planul de actiuni pentru anul 2013 al ANCOM

DISTRIBUIȚI

115545 – 20122012 – Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat astazi spre consultare publica propunerile pentru planul de actiuni al Autoritatii in anul 2013.

Anul 2013 va veni cu importante schimbari pentru industria telecomunicatiilor generate de adoptarea, in ultimul trimestru al anului 2012, a legii privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice. Noul cadru legislativ aduce prevederi privind stabilirea unei proceduri transparente si nediscriminatorii de incheiere a contractelor de acces pe proprietatea publica, reglementeaza procedura de incheiere a acestor contracte, precum si modul de exercitare a dreptului de acces pe o proprietate in urma incheierii unui contract si accesul la infrastructura retelelor de comunicatii electronice, inclusiv utilizarea partajata a acesteia.

Conform prevederilor acestei legi, Autoritatii ii revin atributii cu privire la inventarierea retelelor publice de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura asociate acestora, crearea unei baze de date care va include conditiile si contractele de acces pe proprietatea publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, crearea unui ghid privind conditiile tehnice si economice ce trebuie indeplinite pentru realizarea accesului la infrastructura al furnizorilor de retele de comunicatii electronice si elaborarea unui contract-standard de acces pe proprietatea privata in vederea instalarii, intretinerii, inlocuirii sau mutarii retelelor publice de comunicatii electronice sau elementelor de infrastructura, precum si efectuarea unor actiuni de control cu privire la obligatiile ce revin autoritatilor publice prin prisma noilor prevederi legale.

Pentru a veni in sprijinul tuturor celor vizati de prevederile acestei legi, respectiv furnizorii, proprietarii si autoritatile publice, ANCOM va demara anul viitor o campanie de informare, date fiind schimbarile majore pe care le aduce aceasta in privinta accesului pe proprietati si a utilizarii partajate a infrastructurii.

Tot in cursul anului 2013 vor fi finalizate modelele de calculatie a costurilor eficiente ale furnizarii serviciilor de interconectare in vederea terminarii, originarii si tranzitului national comutat al apelurilor la puncte fixe si terminarii la puncte mobile, serviciilor auxiliare, serviciilor de backhaul pe suport Ethernet si serviciilor de linii inchiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie de pana la si inclusiv 2 Mbps (furnizate prin intermediul retelei de transmisiuni).

Pentru a ajuta utilizatorii finali sa ia decizii informate si sa obtina un maxim de beneficii pe o piata concurentiala de comunicatii, ANCOM va finaliza in 2013 implementarea a doua proiecte importante: aplicatia online pentru compararea ofertelor de comunicatii destinate utilizatorilor finali, finantata din fonduri europene si aplicatia online de masurare a parametrilor tehnici de calitate a serviciilor de acces la internet.

Tot in aceasta directie, Autoritatea va elabora un proiect de decizie privind stabilirea indicatorilor de calitate pentru furnizarea serviciului de retransmisie a serviciilor de programe media audiovizuale liniare si/sau difuzarea serviciilor de programe media audiovizuale la cerere catre utilizatori finali. 

De asemenea, va fi realizat un ghid privind incheierea si continutul minim al contractelor la distanta ce au ca obiect furnizarea serviciilor de comunicatii electronice destinate publicului, care are obiectivul de a oferi furnizorilor un set de clarificari cu privire la modul de interpretare si de aplicare in practica a obligatiilor legale specifice domeniului comunicatiilor electronice.  ANCOM isi propune totodata sa modifice legislatia secundara de specialitate in domeniul spectrului radio, prin revizuirea procedurii de autorizare in scopul furnizarii serviciilor de programe audiovizuale si a procedurii de solicitare si de emitere a licentelor de utilizare a frecventelor radio si a resurselor de numerotatie, precum si actualizarea TNABF conform prevederilor internationale in vigoare. De asemenea, vor fi elaborate strategiile privind utilizarea benzilor de frecvente de peste 40 GHz atribuite serviciului fix, implementarea si dezvoltarea sistemelor BWA in banda de frecvente 3400-3800 MHz pe perioada 2011-2020 si acordarea drepturilor de utilizare a benzii de 450 MHz. Tot in 2013 va fi organizata o consultare publica cu privire la viitorul blocurilor de frecvente ramase nealocate la licitatia din 2012.

In ceea ce priveste piata serviciilor postale, ANCOM are in plan revizuirea deciziei privind regimul de autorizare generala in domeniul serviciilor postale, precum si monitorizarea modului in care furnizorii de servicii postale isi respecta obligatiile fata de utilizatori. Dat fiind faptul ca la sfarsitul acestui an expira calitatea de furnizor de serviciu universal al CNPR,  ANCOM va evalua situatia pe piata acestor servicii pentru a constata daca serviciile postale incluse in sfera serviciului universal vor putea fi oferite prin intermediul mecanismelor concurentiale ale pietei, urmand sa se stabileasca oportunitatea desemnarii unui nou furnizor de serviciu universal. Pentru a contribui la prevenirea incidentelor de securitate a retelelor,  utoritatea are in plan finalizarea unui proiect de decizie privind stabilirea masurilor minime de securitate ce trebuie luate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice si raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizarii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice si realizarea unui ghid de implementare privind aceste masuri. In a doua jumatate a anului viitor, ANCOM va gazdui reuniunea plenara a Retelei Fratel, organizatie fondata in 2003 de catre institutiile de reglementare din tarile francofone, care vizeaza stabilirea colaborarii si a schimbului de informatii dintre membrii sai pentru a contribui la gasirea celor mai bune solutii la subiecte comune de reglementare a telecomunicatiilor. Presedintele ANCOM a fost ales presedinte al Fratel pentru anul 2013.

Planul de actiuni al ANCOM propus pentru anul 2013 poate fi consultat pe site-ul ANCOM, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 21 ianuarie 2013. – www.promptmedia.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.