Acasă Politic Direcția Generală a Finanțelor Publice Ilfov are de recuperat peste 1,3 milioane...

Direcția Generală a Finanțelor Publice Ilfov are de recuperat peste 1,3 milioane de euro de la doua firme de pariuri din Vladiceasca – Snagov

DISTRIBUIȚI

 – 115054 – 03122012 – Din august 2012, Advanced Betting System, firma operatoare a brandului Super Bet, nu mai are licență de organizare a pariurilor în cotă fixă. Motivul revocării licenței a fost acumularea de datorii mari la bugetul de stat. Asociații care dețin Advanced Betting System au înființat o nouă firmă – ABS North Betting, care firmă a obținut toate licențele din aceeași lună august 2012. Cei de la Finanțe au afirmat ca nu stiau că sereleul înființat în 2012 poate fi tot operatorul brandului Super Bet. Neoficial, in momentul de fata, punctele de

lucru ale ABS North Betting sunt aceleași cu ale sereleului Advanced Betting System, aflat acum în lichidare.

Advanced Betting System a pornit în octombrie 2010 ca o poveste de succes pe piața jocurilor de noroc, perioada in care au “preluat” punctele de lucru de la Super Bet Betting &
Gaming SRL. Într-un an de zile a reușit să deschidă nu mai puțin de 70 de locații. Atît în anul înființării, cît și în 2011, sereleul a încheiat anul fiscal cu pierderi de milioane de lei. În total, șase! În plus, în octombrie 2012, sereleul apărea pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu datorii de aproape 2 milioane de lei. Cu mențiunea că sereleul a depus cereri de compensare care erau în curs de soluționare. Instituția s-a prevalat de legea secretului fiscal și a refuzat să explice ce înseamnă respectivele cereri de compensare și cînd urmează să fie soluționate. Între timp, datoria de pe site a fost ștearsă, de unde putem înțelege că au fost acceptate acele cereri de compensare.

Firma operatoare a brandului Super Bet pînă în luna august 2012 este deținută de un off-shore din Cipru – Torrisdale Limited cu 99,99% și Richard Enache cu 0,004. În 2010, sereleul a solicitat obținerea licenței de organizare și a autorizației de exploatare a jocurilor de noroc tip pariuri în cotă fixă. Licența a fost valabilă pînă în data de 31 octombrie 2011. În aceeași lună a fost schimbat administratorul societății în persoana lui Sacha Dragic. Conform unui extras emis de Ministerul Comerțului, Industriei și Turismului din Nicosia, Cipru, același Dragic apare și asociat în firma Advanced Betting System cat si in Torisdale Limited impreuna cu Enache si Morar si alte doua entitati juridice.

Datoriile răman, afacerea merge înainte

Sacha Dragic și Richard Enache au înființat ABS North Betting SRL în aprilie 2012. Sereleul are ca domeniu de activitate jocurile de noroc și pariuri, iar cel care îl controlează este Dragic, în proporție de 99,98%, iar restul este deținut de Enache. În iulie, proaspătul sereleu a aplicat pentru obținerea licenței de organizare și exploatare a jocurilor de noroc tip pariuri. Aceasta va fi valabilă pînă în august 2017. La Finanțe sînt cunoscute mișcările făcute de cetățeanul sârb Sacha Dragic. Explicația faptului că autoritățile nu sînt îngrijorate de datoriile lăsate în urmă și de înființarea unor firme noi care să opereze în locul celei socoase de pe piață este una foarte simplă. Și anume: legislaţia nu prevede interdicţia de a nu putea fi deschis un punct de lucru de către un organizator în spaţiul în care a funcţionat alt organizator care nu şi-a achitat obligaţiile către bugetul statului. Explicația îi aparține secretarului de stat din cadrul Ministerului de Finanțe, Liviu Voinea și a fost dată pentru Gazeta de Cluj. Ceea ce este important și nu contează în cazul Super Bet este că între fostul organizator care a lăsat datorii la bugetul de stat și actualul organizator există legături care pot fi ușor verificate. Asociații din sereleurile Advanced Betting System și ABS North Betting sînt aceeași. Caz în care nu mai este vorba doar de locații pe care legea nu are cum să interzică a fi folosite cu același scop.

Obisnuinţa datoriilor la stat

Sasha Dragic este obișnuit să facă afaceri în România. Spre exemplu, Meridianbet SRL, băgată în insolvență, figura în noiembrie 2011 cu o datorie de 4,15 milioane de lei la stat. Și cum sereleul nu are bunuri impozabile, Administrația Finanțelor Publice Timișoara, creditor al sereleului, a ajuns în situația de a vinde bunurile deținute de Meridianbet care fuseseră puse sub sechestru. Acele bunuri au fost evaluate la 17.002 de lei și au fost vîndute către Sacha Dragic. Creanța pe care o avea de încasat Fiscul din Tmișoara era de 2,1 milioane de lei. O altă societate care depinde de Dragic este X Gaming. În octombrie 2011, sereleul a fost preluat de către un off shore din Cipru – Touchet Enterprises Limited. În același an, X Gaming a făcut afaceri împreună cu Advanced Betting System, fost operatoare a brandului Syper Bet. Cele două sereleuri au împumutat aproape 800.000 de euro de la Novo Invest CO. De garantat, a garantat X Gaming cu bunurile firmei. Pe site-ul ANAF, X Gaming apare cu datorii de peste jumătate de milion de lei.

Și sereleul Querida Gaming este legat numele lui Dragic. Firma se află în procedura falimentului din mai 2012. Fiscul din Craiova are de recuperat de la Querida Gaming 187.744 de lei. Același afacerist Sacha Dragic apare și în falimentul sereleului Dygate. De la societatea menționată intrată în faliment în mai 2012, Dragic vrea să recupereze 423.000 de lei pe care susține că i-a împrumutat acesteia. Pe de altă parte, nu a făcut niciodată dovada virării propriu-zis a banilor. Și în E. Games SRL sîrbul apare ca deținînd zece părți sociale. Și acest sereleu are datorii la stat de 100.000 de lei.

Restanțele la bugetul de stat – patent de familie

Soția lui Sacha Dragic este Augusta Valeria Dragic, fiica fostului politician Liviu Petrina. Augusta este și ea puternic implicată în afacerile cu jocurile de noroc. Fostul operator Super Bet, sereleul Super Bet Betting&Gaming, este deținut în proporție de 95 de procente de către soția lui Dragic, iar restul de 5 procente îi revin tatălui său, Liviu Petrina. În 2010, Super Bet Betting&Gaming a intrat în insolvență. În noiembrie 2011, sereleul își schimbă denumirea în Virtual Gaming SRL, iar asociații răman aceiași. În dosarul insolvenței numărul 47092/3/2011 aflat la Tribunalul București apar creanțe bugetare în valoare de 6,12 milioane de lei. Cea mai mare sumă o are de recuperat Direcția Generală a Finanțelor Publice Ilfov în valoare de 6,09 milioane de lei. Și aceasta deoarece atat fosta firmă Super Bet Betting&Gaming, cat și Virtual Gaming au sediul în satul Vlădiceasca din comuna Sangov, județul Ilfov.

Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Ilfov a cerut chiar atragerea răspunerii față de Sacha și Valeria Dragic într-unul din dosarele de insolvență în care erau implicate societățile familiei. Este vorba de insolvența Dynamic Gaming, deținută în procent de 100% de soții Dragic. Acțiunea a fost introdusă în martie anul acesta și se află spre soluționare pe rolul Tribunalului București. Dynamic Gaming figurează în evidențele DGFP Ilfov cu un debit de 308 000 lei, suma reprezentînd obligații de plată către bugetul de stat.

Socrul trimis în judectă pentru evaziune fiscală

Tatăl Valeriei Dragic, Liviu Petrina, este și el prins în hățișul de firme creat în jurul ginerelui său. Liviu Petrina a fost amabasadorul României în Japonia pe vremea comunismului și ulterior fondator al PNȚ. Se pare ca si acesta are la randul său probleme cu legea avand pe rolul Judecătoriei Buftea două dosare în care a fost trimis în judecată pentru fapte de evaziune fiscală prin intermediul firmelor la care a fost acționar Regele Norocului și Virtual Gaming, care între timp s-au conexat. Nu intamplator ambele firme au avut ca activitate tot jocurile de noroc, o afacere deja cu traditie in cadrul familiei Dragic. – www.promptmedia.ro, sursa – www.pario.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.