Acasă Politic Bruxelles: Convergenta poate fi atinsa daca se iau masuri curajoase, la momentul...

Bruxelles: Convergenta poate fi atinsa daca se iau masuri curajoase, la momentul potrivit

DISTRIBUIȚI

117285 – 27022013 – Europarlamentarul Sabin Cutaş l-a interpelat pe ministrul de finanţe Leton, Andris Vilks, cu privire la fezabilitatea îndeplinirii criteriilor pentru adoptarea monedei unice, în contextul în care criza economică şi financiară a contribuit la înăsprirea acestora. Interpelarea deputatului european a avut loc în cadrul schimbului de opinii din Comisia economică şi monetară din Parlamentul European cu privire la aderarea Letoniei la zona euro, prevăzută pentru 2014.

Sabin Cutaş consideră că „exemplul leton poate fi urmat de România; experienţa acestui mic stat baltic ne demonstrează că aderarea la zona euro nu este un obiectiv imposibil de atins, nici măcar în contextul crizei economice.”

Potrivit ministrului leton de Finanţe: „Criteriile de convergenţă pot fi îndeplinite, daca se dă dovadă de flexibilitate, dar şi de măsuri curajoase adoptate la momentul potrivit. Letonia a primit asistenţă financiară atât de la FMI, cât şi de la Uniunea Europeană. Odată cu asistenţa financiară, au venit şi recomandările din partea Comisiei Europene sau a FMI privind mai buna gestionare a problemelor interne. Sigur că am urmat aceste recomandări, dând dovada de flexibilitate, dar am încercat să le adaptăm la experienţa noastră naţionala.”

Ministrul Andris Vilks a pus accent, de asemenea, pe importanţa consultării sindicatelor în etapă de formulare a politicilor interne, dar şi pe strategia de comunicare a guvernului cu privire la procesul de adoptare a monedei euro, cu scopul de a pregăti cetăţenii pentru implicaţiile renunţării la moneda naţională. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.