Acasă Politic Bruxelles: Propuneri pentru o protecţie mai bună a mărcilor în UE

Bruxelles: Propuneri pentru o protecţie mai bună a mărcilor în UE

DISTRIBUIȚI

118078 – 28032013 – Comisia Europeană a prezentat un pachet de iniţiative care au drept obiectiv ca sistemele de înregistrare a mărcilor din întreaga Uniune Europeană să devină mai ieftine, mai rapide, mai fiabile şi mai previzibile. Reforma propusă ar urma să aducă îmbunătăţiri condiţiilor care permit întreprinderilor să inoveze şi să beneficieze de o protecţie mai eficace prin marcă împotriva contrafacerilor, inclusiv a mărfurilor contrafăcute aflate în tranzit pe teritoriul UE.

În ceea ce priveşte taxele, Comisia propune principiul „o taxă pe categorie” („one-class-per-fee”), care se va aplica atât în cazul cererilor de mărci comunitare, cât şi în cazul cererilor de mărci naţionale. Acest principiu va permite oricăror întreprinderi – în special IMM-urilor – să solicite protecţia conferită de marcă în funcţie de nevoile lor reale, costul acestui demers acoperind doar necesităţile individuale respective. În cadrul sistemului actual, taxa pentru înregistrarea unei mărci permite înregistrarea a până la trei categorii de produse. În cadrul sistemului revizuit, o marcă poate fi înregistrată doar pentru o singură categorie de produse. Astfel, la nivelul UE, întreprinderile vor plăti mult mai puţin atunci când vor dori să obţină protecţie doar pentru o categorie de produse.

Comisarul pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, a declarat: „Mărcile au fost primul succes obţinut de UE în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală. Armonizarea legislaţiilor statelor membre în 1989 şi crearea mărcii comunitare în 1994 au pregătit terenul pentru alte instrumente care asigură protecţia proprietăţii intelectuale, cum ar fi protecţia desenelor şi a modelelor industriale şi brevetul unitar. Astăzi, după 20 de ani, sunt foarte mândru să anunţ că sistemul nostru de mărci a trecut testul timpului. Nu este necesară o reformare majoră: bazele sistemului nostru rămân perfect valabile. Obiectivul nostru este o modernizare punctuală, în urma căreia protecţia conferită de marcă să fie mai uşor de obţinut, mai ieftină şi mai eficace.”

În scopul de a impulsiona inovarea şi creşterea prin măsuri menite să faciliteze accesul întreprinderilor la sistemele de mărci din Europa şi să asigure că sistemele respective sunt mai eficiente pentru întreprinderi, propunerea de revizuire ar urma: să raţionalizeze şi să armonizeze procedurile de înregistrare, inclusiv la nivelul statelor membre, punctul de referinţă fiind sistemul mărcii comunitare; să modernizeze dispoziţiile existente şi să asigure o mai mare securitate juridică prin modificarea dispoziţiilor caduce, prin eliminarea ambiguităţilor, prin clarificarea domeniului de aplicare al drepturilor de marcă şi a limitărilor acestor drepturi, precum şi prin încorporarea jurisprudenţei cuprinzătoare a Curţii de Justiţie; să îmbunătăţească mijloacele de combatere a mărfurilor contrafăcute aflate în tranzit pe teritoriul UE şi să faciliteze cooperarea dintre oficiile statelor membre şi agenţia UE din domeniul mărcilor – Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne (OAPI) – în scopul de a promova convergenţa practicilor acestora şi dezvoltarea unor instrumente comune. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.