Acasă Politic Bucuresti: Petru Movilă caută îmbunătăţiri pentru Legea violenţei în familie

Bucuresti: Petru Movilă caută îmbunătăţiri pentru Legea violenţei în familie

DISTRIBUIȚI

117531 – 07032013 –  În data de 8 martie a. c., se împlineşte un an de zile de când preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Legea, iniţiată de către deputatul democrat-liberal de Iaşi Petru Movilă împreună cu reprezentanţii Asociaţiei Romanian Women’s Lobby, s-a dovedit a fi un ajutor în lupta cu una dintre cele mai mari probleme ale societăţii actuale: violenţa în familie.

               Până la acest moment, 61 de persoane au cerut protecţie în instanţă, pe rolul instanţelor de judecată din judeţul Iaşi fiind 60 de cereri privind ordinul de protecţie şi un ordin de restricţie. Majoritatea, respectiv 50 de cazuri, sunt înregistrate în municipiul Iaşi. La Judecătoria Paşcani au fost depuse cereri pentru 7 ordine de protecţie, dintre care unul admis cu emiterea ordinului de protecţie prin care se dispune interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă, sau oricare alt mod cu victima. La Judecătoria Răducăneni au fost depuse două ordine de protecţie, ambele în 2012 şi admise, iar la Judecătoria Hârlău sunt două ordine de protecţie, ambele în 2012, unul respins şi unul admis. De la începutul anului 2013 au fost depuse cereri pentru 16 ordine de protecţie, potrivit unui comunicat remis PROMPT MEDIA.

“Chiar dacă sunt şi multe cazuri în care instanţa de judecată a respins cererile celor care au considerat că au nevoie de o astfel de protecţie, mă bucur să constat că legea produce efecte semnificative şi că oferă măsuri de protecţie reale împotriva victimelor agresiunilor în locul unde în mod normal ar trebui să fie în siguranţă, şi anume în familie. La un an de zile de la promulgarea legii analizăm efectele acesteia şi  identificăm modul în care o putem îmbunătăţi. De asemenea, consider că Ministerul Muncii, al cărui rol este de a monitoriza implementarea acestei legi, trebuie să-si asume o implicare mai eficientă şi mai pragmatică”, a declarat deputatul Petru Movilă.

De asemenea, Asociaţia Romanian Women’s Lobby , împreună cu organizaţiile membre, cu ocazia zilei de 8 Martie doreşte să facă un nou apel în numele femeilor victime ale violenţei pentru a cere României, ca stat membru al Uniunii Europene, membru al Consiliului Europei, să procedeze la semnarea şi ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi lupta împotriva violenţei îndreptate împotriva femeilor şi a violenţei în familie şi la luarea de  măsuri urgente pentru reconstruirea mecanismului de prevenire şi combatere a violenţei împotriva femeilor. “ONG-urile doresc să atragă atenţia că rezolvarea problematicii violenţei asupra femeii trebuie să devină o prioritate politică”, a declarat Laura Albu, vicepreşedinta Asociaţiei Romanian Women’s Lobby. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.