Acasă Anchete Bucureşti: Lobby parlamentar pentru geodezi. Deputatul Săvoiu omite însă conflictul de interese

Bucureşti: Lobby parlamentar pentru geodezi. Deputatul Săvoiu omite însă conflictul de interese

DISTRIBUIȚI

118042 – 27032013 – Deputatul Ionuţ Săvoiu netezeşte drumul colegilor de breaslă. Politicianul dâmboviţean cere introducerea proiectului de lege referitor la profesia de geodez pe lista proirităţilor legislative şi cere înfiinţarea Ordinului Geodezilor. Săvoiu este nemulţumit că proiectul de lege referitor la organizarea şi exercitarea profesiei de geodez şi înfiinţarea Ordinului Geodezilor din România se află de prea mult timp în procedura legislativă şi de faptul că în 2010 Senatul a respins acest proiect. Deputatul social-democrat argumentează necesitatea unei reglementări urgente a domeniului prin „creşterea prestigiului profesional”, dar nu argumentează în niciun fel, oportunitatea demersului fiind lăsată în plan secundar.

„Profesia de geodez este o profesie liberală, de interes public, a cărei exercitare presupune existenţa unei legi speciale. De altfel, necesitatea nu reprezintă altceva decât reglementarea firească pe care Parlamentul a considerat-o necesară în cazul medicilor, avocaţilor, arhitecţilor etc. Activitatea geodezului reprezintă un serviciu de interes public cu implicaţii tehnice, economice, sociale, juridice, de importanţă vitală pentru înscrierea imobilelor în cartea funciară. Prin urmare, noua reglementare va permite organizarea şi exercitarea profesiei de geodez şi executarea în condiţii de calitate a lucrărilor de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei, în temeiul unui cod deontologic obligatoriu”, spune deputatul.

Săvoiu avertizează că în absenţa legislaţiei „profesia liberală nereglementată dǎ naştere la corupţie, inechitate şi conflicte de interese!”.

Direct interesat de această activitate, pentru că Ionuţ Săvoiu este de profesie geodez, deputat PSD a fost ales într-un colegiu din Dâmboviţa. Numele său a fost invocat de presă în legătură cu un grup alcătuit din foşti şi actuali directori ai ANCPI şi încercări de mono­polizare a pieţii de profil. În urmă cu un an, Ionuţ Săvoiu era considerat drept unul dintre artizanii acestei initaţive, cu profund caracter anticoncurenţial. Ionuţ Cristian Săvoiu – fost director adjunct al ANCPI (în ani ’90), a rămas în istoria instituţiei drept şeful care a plecat cu hârtiile cadastrale acasă şi dus a fost. Printre partenerii lui Săvoiu se afla directorul general adjunct Mihai Busuioc (fost director general ANCPI, până în iunie 2007), Costel Costineanu – şeful Direcţiei Informatică, Cătălin Nicolae Păunescu – vicepreşedinte al Asociaţiei Patronale a Geodezilor din România şi admi­nistrator al Star Storage, Valeriu Marian Ma­nolache – fost membru în Consiliul de Administraţie al ANCPI şi admi­nistrator al Theotop, Victor Grigorescu – director al Oficiului de Cadastru şi Publi­citate Imobiliară Bucureşti, fost director al Direcţiei Cadastru, şi Lynn Holstein – consultant în cadrul companiei COWI AS – Danemarca.

Fir­mele administrate de Ionuţ Cris­tian Săvoiu şi Valeriu Manolache au obţinut în perioada 2011-2012 aproximativ 8 milioane de euro de pe urma mai multor contracte finanţate de ANCPI, MDRT, Ministerul Mediului şi Pă­durilor, APIA, Electrica, Direcţia Ape­lor Buzău, Com­pania de Apă Ora­dea, CJ Dâm­boviţa, Constanţa, Ga­laţi şi Sibiu, primariile Târgovişte, Constanţa, Galaţi.

Actualul deputat Săvoiu a obţinut contractele cu statul de regulă prin încredinţare directă, deoarece a fost singurul ofertant.

Există chiar suspiciuni că de cele mai multe ori, caietele de sarcini erau întocmite chiar de firma câşti­gătoare. Înainte de a fi deputat, Săvoiu conducea Blom România (fosta GEONET, fosta BLOMINFO GEONET), care, alături de Theotop SRL se afla în „topul” abonaţilor la contractele cu statul.

Fostul secretar de stat, Barna Tanczos observa, al un moment dat, că dacă s-ar aduna suprafeţele din titlurile de proprietate emise de autorităţile locale şi instanţe, România ar trebui să fie cu 40% mai mare decât suprafaţa ţării.

Cadastarea României la nivel naţional este o afacere între 1,5 şi 2 miliarde euro, măsurarea terenurilor fiind cea mai scumpă componentă a acestui proces. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.