Acasă Politic Sălaj: România anului 2013

Sălaj: România anului 2013

DISTRIBUIȚI

118058 – 27032013 – Procurorii DIICOT din Sălaj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Sălaj,  au destructurat un grup infracţional organizat, specializat în  cămătărie şi şantaj.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea era constituită pe criterii de tip etnic şi familial, inculpaţii fiind’igani ,  între aceştia existând relaţii de rudenie de gradele I sau II.

        Membrii grupării acordau împrumuturi cu camătă unor persoane din oraşului Jibou, judeţul Sălaj, cu dobânzi de 100% pe lună.

        Până în prezent au fost identificate 80 de victime ale grupului de crimă organizată.        

        Banii împrumutaţi şi dobânzile pretinse erau recuperate prin ameninţări şi acte de violenţă, îndreptate atât împotriva debitorilor cât şi a familiilor acestora. 

         În situaţia în care victimele nu reuşeau să plătească dobânzile aferente, acestea erau obligate să semneze procuri notariale, prin care renunţau în favoarea inculpaţilor la toate drepturile financiare prevăzute de lege privind alocaţiile de stat pentru copii minori, alocaţii pentru persoane aflate în plasament / întreţinere, pensii de handicap precum şi alte ajutoare sociale.

        Banii erau recuperaţi de către inculpaţi cu ajutorul a doi funcţionari din cadrul Oficiului Poştal Jibou, care îi informau despre data la care se fac plăţile şi le remiteau sumele de bani, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu. Inculpaţii le prezentau acestora actele de identitate originale sau în copie reţinute în mod ilegal de la părţile vătămate la momentul  acordării împrumuturilor.

Dintre metodele utilizate de către inculpaţi se remarcă aceea a racolării femeilor însărcinate cărora li se ofereau sume de bani pentru copilul nenăscut, banii  urmând a fi recuperaţi din indemnizaţia de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani. 

        În acest mod,  membrii grupării au intrat în posesia  unor importante sume de bani, bunuri mobile (autoturisme de lux) şi chiar imobile, pe care victimele, în urma ameninţărilor cu moartea şi a  actelor repetate de violentă, erau obligate să le cedeze în favoarea acestora.

        La data de 26 martie 2013, procurorii DIICOT au depistat,  în flagrant delict, în zona Oficiului Poştal din oraşul Jibou,  patru inculpaţi, în momentul în care aceştia îşi însuşeau ilegal suma de 3.529 lei,  reprezentând ajutoare sociale.

         Procurorii DIICOT. au efectuat 11 percheziţii domiciliare la locuinţele membrilor grupării, ocazie cu care au fost ridicate mijloace de probă şi sume de bani.

        Procurorii DIICOT au solicitat Judecătoriei Zalău arestarea preventivă a opt inculpaţi pentru 29 de zile. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.