Acasă Politic Harghita: Pentru prima data, activitati cu ocazia Zilei Limbii Romane la Miercurea-Ciuc

Harghita: Pentru prima data, activitati cu ocazia Zilei Limbii Romane la Miercurea-Ciuc

DISTRIBUIȚI

122249 – 01092013 – La sediul Consiliului Judeţean Harghita au avut loc, pe 31 august a, c, pentru prima dată activități cu ocazia Zilei Limbii Române. Programele şi activităţile cultural-educative au fost destinate şcolarilor din clasele I-VIII, în limba română, pentru ca aceștia să se familiarizeze și să exerseze limba română. Grupul ţintă a fost reprezentat de elevii din clasele I-VIII din oraş şi din localităţile judeţului, potrivit unui comunicat al Consiliului Judeâean Harghita.

Elevii au avut disponibile toate mijloacele de ajutor pentru a se simți bine și pentru a învăța cuvinte noi mai ușor. Copiii au exersat modalităţi de prezentare, jocuri în care sunt cuprinse nume, vârste, naționalități și locuri de domiciliu din țări diferite, joc de roluri și pantomimă. Au repetat denumirea animalelor, recunoaşterea sunetelor emise de animale,  dansul răţuştelor, desen, jocurile Veverițele, Afară din case, recunoaşterea textelor din cântece cunoscute, prezentarea meseriilor și jocul Activity pentru însușirea cuvintelor de bază.

Salamon Boróka, angajată la Consiliul Județean Harghita și care a mai organizat astfel de evenimente în trecut, s-a ocupat cu selectarea colecției de jocuri pentru copiii. Ea spune că în organizarea activităților ideea cea mai importantă a fost reprezentată de distracția și intenția de a face învățarea limbii mai plăcută.

„Predarea limbii române în școală uneori este foarte monotonă. Ideea activității de astăzi este reprezentată de faptul că prezența și participarea nu este obligatorie pentru nimeni. Exersăm limba împreună. Mă bucur foarte mult că au venit și copii a căror limbă maternă este limba română, fiindcă astfel vorbitorii de limba maghiară sunt mai curajoși”, a afirmat Salamon Boróka, adăugând: „numărul cuvintelor învățate nu este important, ci experiența plăcută”.

Unul dintre participanți este Andrei, elev în clasa a IV-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc. El a venit la Ziua Limbii Române pentru că una dintre disciplinele lui preferate este limba română. El a spus că se simte foarte bine în compania celorlalți copii. Îi plac desenul, scrierea și jocurile în care se face legătura între imagini și text.

Tamás învață la Școala Generală „Petőfi Sándor” din Miercurea-Ciuc și a afirmat că a venit la activități pentru că vrea să exerseze limba română înaintea începerii anului școlar. Matematica este disciplina lui preferată, dar nici la limba română nu are note mai mici decât 8.

Activity-ul a fost jocul preferat al copiilor, s-au distrat în timpul exercițiilor complexe de desen, pantomimă și exprimare în limba română, se precizează în comunicat. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.