Acasă Politic Bruxelles: Valeriu Zgonea: „Ne dorim o abordare justa si echitabila fata de...

Bruxelles: Valeriu Zgonea: „Ne dorim o abordare justa si echitabila fata de Romania”

DISTRIBUIȚI

123141 – 03102013 – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a participat miercuri, la Bruxelles, la masa rotundă cu tema „Starea Europei – alegeri dificile pentru o Europă agitată”. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Friends of Europe, un lider think-tank, care promovează confruntarea de idei,

vitală pentru elaborarea politicilor la nivel european, şi încurajează o mai mare implicare în viitorul Europei.

„Uniunea Europeană se confruntă cu noi provocări menite să-i reconfigureze existenţa, să-i redefinească locul şi rolul în noul context global. România este implicată în dezbaterile şi procesele care vizează luarea celor mai bune măsuri pentru a răspunde eficient problemelor provocate de criza financiară şi economică mondială. Indiferent de impactul direct asupra mediului economic, criza economică şi financiară actuală ar trebui considerată drept un catalizator pentru un proces de integrare europeană mai profundă, păstrând în același timp echilibrul instituţional al UE, pentru a evita riscul de fragmentare şi o Europă cu mai multe viteze. Miza declarată a reformării Uniunii este de a transforma construcţia europeană într-una mai democratică, mai aproape de interesele şi necesităţile cetăţenilor europeni, care să ofere oportunităţi egale pentru toţi. Fără îndoială, alegerile europene din 2014 vor reprezenta un test al încrederii cetăţenilor în UE”, a declarat Valeriu Zgonea.

Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că aderarea la spaţiul Schengen este o prioritate pentru România. „Cererea noastră de a adera la Schengen este legitimă şi este parte a eforturilor generale făcute de România în vederea aprofundării integrării în UE. Ne dorim o abordare justă şi echitabilă faţă de România, similară modului în care a fost finalizat procesul de aderare în cazul statelor membre ale UE care au aderat la Schengen în 2007”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Lucrările s-au desfăşurat în cadrul a trei sesiuni, temele abordate vizând aspecte privind influenţa globală a Europei, viitorul strategiei economice a Europei, oportunitatea realizării Pieţei Unice în condiţiile economice generate de criză, efectul zonei euro asupra viitorului integrării europene, politici pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor şi a inegalităţii economice, încrederea cetăţenilor în viitorul construcţiei europene, precum şi alegerile pentru Parlamentul European.

La dezbateri au participat înalţi oficiali europeni, europarlamentari, parlamentari şi miniştri din ţările membre UE, reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii, ai Băncii Europene pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie şi ai Fondului Monetar Internaţional, profesori de la prestigioase universităţi din Europa. Invitat special a fost Christopher Pissarides, profesor la London School of Economics, laureat al Premiului Nobel pentru economie, potrivit unui comunicat primit de la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.