Acasă Politic Bruxelles: Învățământul superior multicultural dezbatut la Comitetul Regiunilor

Bruxelles: Învățământul superior multicultural dezbatut la Comitetul Regiunilor

DISTRIBUIȚI

124155 – 14112013 – La ședința Comitetului Regiunilor (CoR) – Comisia pentru educație, tineret, cultură și cercetare (EDUC) din data de 13 noiembrie de la Bruxelles a fost aprobat proiectul de aviz cu privire la învățământul superior european în lume, potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

            Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, are calitatea de raportor al acestei teme în cadrul CoR, iar cu privire la opinia sa legată de acest subiect au fost formulate 13 amendamente de către reprezentantul Grupului Partidului European Socialist, vicepreședintele comisiei EDUC, Jean Francois Istasse.

            Aspectele cu privire la care Borboly Csaba a revenit au în vedere menționarea rolului deosebit pe care îl au limbile regionale și cele ale minorităților, deoarece acestea contribuie la integrarea regională a instituțiilor de învățământ superior. Trebuie acordată de asemenea atenție în cazul planificărilor statelor membre în privința coeziunii și politicilor structurale a programelor cadru cu privire la instituțiile de învățământ superior. De asemenea, Borboly Csaba regretă faptul că în comunicarea Comisiei nu este explicat suficient rolul cheie al autorităților locale regionale în procesul de internaționalizare al instituțiilor de învățământ superior și subliniază faptul că statele membre pot elabora programe de sprijin la nivel național care contribuie la punerea în aplicare a strategiilor de internaționalizare de către instituțiile de învățământ superior de la nivel local și regional.

            Președintele comisiei EDUC, Anton Rombouts l-a felicitat pe Borboly Csaba pentru faptul că proiectul de aviz a fost votat în unanimitate, conținând amendamentele formulate de către acesta, însă a menționat că acesta trebuie adoptat și la ședința plenară a Comitetului Regiunilor din ianuarie 2014. S-a câștigat o bătălie, nu și războiul. Situația este una favorabilă și datorită faptului că înainte de ședința plenară doar în urma semnării de către cel puțin 32 de membrii ai comisiei mai pot fi înaintate amendamente prezentului proiect. Jean Francois Istasse a catalogat documentul ca fiind unul pozitiv și și-a exprimat satisfacția în legătură cu faptul că s-a ajuns la consens în legătură cu amendamentele proiectului de aviz.

            La ședință a luat cuvântul și Dimitrios Kalogeropolous, raportor în cadrul Comisiei pentru cetăţenie, guvernanţă, afaceri externe şi instituţionale (CIVEX). Acesta a numit documentul ca fiind unul excelent și a afirmat că un rol important în internaționalizarea învățământului superior european îl are abordarea în sine a acestei teme. Astfel se reușește și atragerea de noi talente.

            În opinia lui Csák László, expertul solicitat de Borboly Csaba, deși opiniile Comitetului Regional au doar un caracter consultativ, rezultatul de miercuri este unul foarte important.

            „S-a reușit cu această ocazie găsirea unei soluții de compromis între grupurile Partidului Popular European și cel Socialist în cazul a două întrebări: în primul rând rolul important al instituțiilor de învățământ europene cu predare în limba minorităților, iar în al doilea propunerea Comitetului Regiunilor ca pentru perioada 2014-2020 statele membre, incluzând și România, să acorde sprijin pentru acele investiții din învățământul superior care vizează facultățile mici, regionale, în scopul consolidării competitivității lor”, a afirmat Csák László.

            Borboly Csaba a vorbit și despre necesitatea asigurării condițiilor necesare pentru ca elevii aflați într-o situație economică dezavantajoasă să poată avea acces la învățământ, soluția propusă de către acesta fiind învățământul la distanță.

            „Activitatea de raportor a însemnat pentru mine o noutate, având în vedere faptul că sunt membru al Comitetului Regiunilor doar de un an. Proiectul de aviz a fost trimis comisiei de specialitate în data de 17 octombrie și anterior trimiterii a fost precedat de un șir de consultării cu mai mulți experți din domeniu. M-am consultat la nivel regional cu reprezentanți ai învățământului superior românesc, la Bruxelles am discutat cu experții din instituțiile Uniunii Europene și cu reprezentanții instituțiilor de învățământ superior, respectiv cu atașatul probleme de educație și știință a Reprezentanței Permanente a Lituaniei pe lângă Uniunea Europeană”, a afirmat Borboly Csaba.

            Rolul fundamental al unui aviz al CoR este acela de a emite recomandări cu privire la modul în care UE ar trebui să-și modeleze politicile și legislaţia. De aceea, un aviz CoR ar trebui să exprime preocupările autorităţilor locale și regionale și ar trebui să le prezinte în așa fel încât celelalte instituţii să poată identifica ușor mesajele-cheie și urmări argumentaţia și modul de a raţiona al CoR și să opereze modificări asupra propunerii originale, dacă este cazul. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.