Acasă Externe Iaşi: România va cere un orizont clar pentru aderarea Rep. Moldova la...

Iaşi: România va cere un orizont clar pentru aderarea Rep. Moldova la UE

DISTRIBUIȚI

126983 – 19032014 –   România trage un semnal de alarmă cu privire la securitatea Rep. Moldova, după ce Federaţia Rusă a anunţat anexarea Crimeei, un teritoriu care aparţinea unui stat suveran şi independent, potrivit www.timpromanesc.ro.

.           Soluţia pentru garantarea securităţii Rep. Moldova este legată de accelerarea proceselor de integrare în UE, motiv pentru care România va solicita Uniunii Europene să o perspectivă europeană clară pentru aderarea Rep. Moldova. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele României, Traian Băsescu în timpul unei conferinţe de presă, susţinută în comun cu preşedintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti, care a avut loc astăzi la Iaşi.

„Rep. Moldova a fost invitată să semneze Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb, dar nu i s-a dat un orizont în care ar putea să devină membru al UE. Voi susţine ca în cel mai scurt timp Rep. Moldova să primească o perspectivă europeană garantată. De altfel, aceasta a fost şi slăbiciunea ofertei făcute Ucrainei. I s-a oferit un Acord de Asociere, un Acord de liber schimb, dar nimeni nu i-a oferit o perspectivă de integrare în Uniunea Europeană. Prin oferta sa, Federaţia Rusă, însă, îi invita imediat în Uniunea Euro-Asiatică”, a subliniat Băsescu.

La rândul său, preşedintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti, a vorbit despre nevoia Moldovei de a avea un orizont clar al aderării: „Convorbirea noastră a vizat situaţia din regiune, după anexarea de către Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea. Acest act ţările noastre nu-l recunosc şi-l califică drept o încălcare a dreptului internaţional. În acest context am convenit asupra necesităţii impulsionării proecsului de eurointegare a Rep. Moldova. Este foarte important să semnăm cât mai curând Acordul de Asociere cu UE. Ţara mea solicită UE să-i ofere o perspectivă clară de aderare la spaţiul comunitar”.

Preşedintele Traian Băsescu  a mai spus că încă înainte de Summitul de la Vilnius astfel de ţări, ca România, Polonia, Ţările Baltice au cerut stabilirea unui orizont al aderării în documentele  propuse spre semnare Rep. Moldova şi Ucrainei. „Poate acum, după evenimentele ce s-au petrecut în regiune, noi, cei care suntem în UE, vom deveni mai pragmatici”, a spus Băsescu.

Pe lângă problemele de securitate regională, cei doi preşedinţi au discutat şi despre proiectele comune moldo-române, aflate în diferite stadii de derulare. În acest context, Traian Băsescu a remarcat tergiversarea unora dintre proiecte, din cauza birocraţilor din ambele state. Pentru a depăşi situaţia, preşedintele Traian Băsescu va propune crearea unei structuri permanete mixte, care să aibă ca unică atribuţie administrareaacestor proiecte.

Potrivit celor declarate de Traian Băsescu, gazoductul Iaşi-Ungheni  ar putea deveni fucţional în iunie: „Tronsonul  românesc este deja în probe tehnologice de presiune, de rezistenţă. Avem convingerea că şi pe teritoriul Republicii Moldova lucrurile vor fi în ordine”,  a spus Băsescu.

Un alt proiect comun la care s-a referit preşedintele Traian Băsescu este linia aeriană de transport de energie electrică Fălciu- Goteşti, care are o lungimea totală de 28 kilometri, dintre care doar 2,5 km se află pe teritoriul României. În urma realizării acestui proiect se va asigura o mare parte din Moldova cu energie electrică. Valoarea proiectului se ridică la 460.000 de euro.

„Pe teritoriul României această linie este sub tensiune încă din luna noiembrie, anul trecut. Aşteptăm şi finalizările pe care trebuie să le facă compania din Rep. Moldova, pentru ca această linie să fie funcţională”, a concretizat Băsescu.

Traian Băsescu a făcut referire şi la modernizarea şcolilor, pentru care Guvernul României a anunţat disponibilitatea de a aloca 20 milioane de euro.- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.