Acasă Uncategorized Bucureşti: Ambasada SUA: “Ne angajăm să apărăm România”

Bucureşti: Ambasada SUA: “Ne angajăm să apărăm România”

DISTRIBUIȚI

 127599 – 11042014 – Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, a declarat, joi, că SUA şi NATO se gândesc la o gamă largă de măsuri pentru a consolida încrederea în rândul aliaţilor și a precizat că America şi restul Alianţei se angajează să apere România, potrivit B1 Tv.

„Suntem foarte îngrijoraţi de derularea evenimentelor din Crimeea, de mişcările agresive ale Rusiei şi de lipsa de respect faţă de suvernaitatea Ucrainei. Ne gândim la o gamă largă de măsuri pentru a consolida încrederea în rândul aliaţilor noştri”, a precizat Duane Butcher, rugat să comenteze declaraţia ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a cerut „o deplasare către est a capacităţilor militare ale NATO”.

„Este important ca România să înţeleagă că pentru noi Articolul 5 este sacrosanct, pentru America şi pentru restul Alianţei. Ne angajăm să apărăm România”, a mai spus Butcher.

În ceea ce priveşte numirea unui ambasador american la Bucureşti, însărcinatul cu afaceri a spus că este „un job foarte important şi trebuie să avem un proces foarte minuţios de alegere a unui ambasador”.

România, „foarte îngrijorată” de evoluţia situaţiei în Ucraina, cu care se învecinează, aşteaptă de la NATO o reorganizare a capacităţilor sale militare către Europa de Est, a declarat joi pentru AFP ministrul român de Externe Titus Corlăţean.

„România, în calitate de frontieră estică a Uniunii Europene şi a NATO, se află în prima linie şi noi suntem extrem de preocupaţi şi îngrijoraţi de evoluţia situaţiei în Ucraina, care are implicaţii serioase asupra securităţii internaţionale”, a insistat ministrul în cadrul unui interviu.

După „anexarea” Crimeei de către Rusia, „o încălcare evidentă a dreptului internaţional”, poziţia UE şi NATO „trebuie să fie foarte fermă pentru a opri orice eventual risc de contagiune (cu scenariul Crimeei – n.r.) către Odessa (sudul Ucrainei) sau către Transnistria”, a insistat ministrul român.

Totodată, Corlăţean a apreciat că Rusia trebuie să fie atentă la solicitările Uniunii Europene în privinţa crizei din Ucraina deoarece şi ea este dependentă de piaţa europeană pentru a exporta gaz.

„În discursul public, accentul se pune deseori pe dependenţa Europei de gazul rusesc dar realitatea este mai complexă deoarece Rusia este şi ea dependentă de piaţa europeană” pentru a-şi distribui producţia, a subliniat Corlăţean. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.