Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: INS reface calculele

Bucureşti: INS reface calculele

DISTRIBUIȚI

127416 – 04042014 –  Institutul Național de Statistică (INS) va recalcula Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2013 conform noii metodologii a Uniunii Europene (UE) ESA 2010, a anun’at președintele INS, Tudorel Andrei.

„Vor fi o serie de schimbări la nivelul valorii PIB pentru 2013. Aceste schimbări nu se datorează unor inadvertențe introduse de statistică, ci exclusiv aplicării noii metodologii”, a

declarat Tudorel Andrei, care a subliniat că INS va trebui să deruleze o campanie atentă și corectă pentru a comunica aceste eventuale diferențe de PIB utilizatorilor de date statistice.

UE a schimbat recent metodologia de calcul a PIB, pornind de la faptul că, în ultimii 20 de ani, au avut loc schimbări majore care au impact în economie — creșterea rolului tehnologiei informației, al activelor intangibile, proprietății intelectuale și serviciilor.

La începutul anului 2013, Vergil Voineagu a fost demis din funcția de președinte al INS din cauza unor erori la calculul PIB pentru anul 2011.

INS a revizuit în scădere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, fapt ce a pus Guvernul în fața problemei reducerii cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ținta de deficit stabilită.

La acel moment, INS a precizat însă că aplică metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare — provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) și definitive (la 21 luni) — iar diferențele între ele sunt inerente și nu reprezintă erori de calcul. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.