Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ministrul Justiţiei a primit misiunea de evaluare a CE în cadrul...

Bucureşti: Ministrul Justiţiei a primit misiunea de evaluare a CE în cadrul MCV

DISTRIBUIȚI

127326 – 01042014 În perioada 1 – 3 aprilie 2014 are loc, la Bucureşti, misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Echipa de experţi ai Comisiei Europene, formată din oficiali din cadrul Secretariatului General, Directoratului General Justiție și Reprezentanței Comisiei Europene în România, a fost primită marţi de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ în materia integrităţii, calitatea şi stabilitatea legislaţiei naţionale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotărârilor judecătoreşti, independenţa

justiţiei, procesul de revizuire a Constituţiei, Strategia Naţională Anticorupţie, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei.

În cadrul reuniunii au fost remarcate angajamentul Guvernului în modernizarea sistemului judiciar şi prioritizarea proiectelor care au un impact semnificativ asupra agendei MCV, eforturile sistemului judiciar în implementarea noilor coduri, importanţa asigurării unui proces legislativ  care să se bucure de dezbateri publice adecvate, necesitatea respectării principiului egalităţii în faţa legii, inclusiv în etapa de punere în aplicare a hotărârilor judecătoreşti, asigurarea unui just echilibru între libertatea presei şi independenţa justiţiei, rolul esenţial pe care Strategia Naţională Anticorupţie îl joacă în ultimul timp în prevenirea şi combaterea acestui fenomen. A fost remarcat aportul pe care măsurile de modernizare a sistemului judiciar îl au asupra încrederii cetăţenilor în actul de justiţie.

Prezenta misiune de evaluare este prima misiune derulată după publicarea Raportului Comisiei Europene din ianuarie 2014 şi contribuie la pregătirea raportului MCV care va fi dat publicităţii la finele anului 2014/ începutul anului 2015.

Pe parcursul misiunii, delegaţia de experţi ai Comisiei Europene va avea întrevederi cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, ai Inspecţiei Judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi cu procurori din circumscripţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.