Acasă Externe Grecia: Reuniune informală a miniştrilor de Externe din UE

Grecia: Reuniune informală a miniştrilor de Externe din UE

DISTRIBUIȚI

127407 – 04042014 –  Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, participă, în zilele de 4 şi 5 aprilie 2014, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (tip Gymnich), care se desfăşoară la Atena (Grecia).

Pe agenda reuniunii informale se află subiecte de actualitate pentru politica externă a Uniunii Europene. Miniştrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii privind Vecinătatea estică şi sudică a UE, cu accent asupra ultimelor evoluţii din Ucraina şi Siria, potrivit unui comunicat al MAE.

Reuniunea ministerială va prilejui, totodată, o dezbatere asupra relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii strategici, precum şi un schimb de opinii privind evoluţiile regionale cu omologii din statele candidate pentru aderarea la UE.

În marja reuniunii, în cadru informal, ministrul Titus Corlăţean va realiza cu omologi europeni o trecere în revistă unor a subiecte de interes  pe agenda europeană şi cea bilaterală.

Reuniunile de tip Gymnich sunt organizate semestrial, prin rotaţie, de către statul care deţine Preşedinţia Consiliului UE.

Reuniunile de acest tip sunt denumite Gymnich, după numele castelului din Germania unde, în 1974, în timpul preşedinţiei germane a Consiliului UE, a avut loc prima întâlnire de acest fel a miniştrilor de externe din statele membre UE. Scopul principal este facilitarea, într-un cadru informal, a unui amplu schimb de opinii privind subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă europeană.

Caracterul informal al reuniunilor oferă prilejul discutării aprofundate a unui număr restrâns de subiecte de interes comun pentru statele membre. Dezbaterile nu se finalizează cu adoptarea de concluzii oficiale. Totodată, discuţiile din cadrul Gymnich pot reprezenta punctul de plecare pentru dezbateri ulterioare pe teme de interes european, în cadrul reuniunilor formale ale UE (Consiliul Afaceri Externe, Consiliul European etc.). – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.