Acasă Externe Austria: România vrea să găzduiască un Centru regional de excelență în domeniul...

Austria: România vrea să găzduiască un Centru regional de excelență în domeniul siguranței nucleare

DISTRIBUIȚI

128104 – 06052014 –  Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut o întrevedere, la Viena, cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano. Întrevederea a reconfirmat colaborarea excelentă dintre România şi AIEA în domeniul utilizării pașnice a energiei nucleare, oferind ocazia identificării unor noi oportunităţi de dezvoltare şi diversificare a cooperării bilaterale în domenii precum consolidarea securității și siguranței centralelor nucleare, gestionarea deșeurilor radioactive sau aplicațiile nucleare din domeniul sănătății, potrivit unui comunicat al MAE.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate referitoare la problematica neproliferării şi securităţii internaţionale, cu accent pe evoluţiile recente din dosarul nuclear iranian.

Ministrul Corlăţean a reiterat susținerea României pentru rolul central al AIEA în promovarea utilizării paşnice a energiei nucleare, în paralel cu consolidarea activităţilor de verificare şi control derulate de AIEA. De asemenea, șeful diplomației române a precizat că, pentru România, energia nucleară, în condițiile respectării celor mai înalte standarde în domeniul siguranței, securității și neproliferării nucleare, rămâne o resursă sigură, durabilă și cu impact redus asupra mediului, țara noastră fiind un membru activ şi responsabil al grupului restrâns al statelor cu capacităţi nucleare relevante, posesoare ale întregului ciclu nuclear şi ferm angajate în promovarea arhitecturii globale de securitate nucleară şi combatere a terorismului nuclear.

În context, ministrul român de Externe a exprimat atașamentul României față de eforturile globale de consolidare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT) și finalizarea cu succes a actualului ciclu de evaluare, manifestat inclusiv prin asumarea, de către România, a președinției Comitetului Pregătitor II (Geneva, 2013), a vice-președinției Comitetului Pregătitor III (New York, 28 aprilie – 9 mai 2014) și a președinției Comitetului Principal II din cadrul Conferinței de Evaluare (New York, 2015), poziții care confirmă rolul activ și apreciat al României în cadrul AIEA.

Ministrul Corlăţean a manifestat interesul României de a găzdui un Centru regional de excelență în domeniul siguranței nucleare, idee față de care directorul general Amano a manifestat interes și deschidere.

Directorul general al AIEA a apreciat profilul activ al României în cadrul Agenţiei, calitatea programului nuclear românesc şi abordarea responsabilă a autorităților naționale cu atribuții în domeniul nuclear. Yukiya Amano a subliniat, de asemenea, contribuţia adusă de ţara noastră în susţinerea rolului important al AIEA în utilizarea paşnică a energiei nucleare, în siguranţă, securitate şi cu respectarea principiilor neproliferării.

AIEA este o organizaţie independentă, cu caracter interguvernamental, agenţie specializată a ONU, care serveşte ca punct focal global pentru cooperarea în domeniul nuclear şi asistă statele membre în planificarea şi utilizarea ştiinţei şi tehnologiei nucleare în scopuri paşnice, facilitând transferul de tehnologii pentru susţinerea dezvoltării statelor membre.

România este membru fondator al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică din 1957. Din anul 2007, România implementează sistemul integrat de garanţii (de verificare) care permite monitorizarea în timp real a gestionării materialului nuclear. Începând cu 1 mai 2010, România aplică Acordul privind garanţiile nucleare şi Protocolul Adiţional la acesta, încheiate între statele UE neposesoare de arme nucleare, EURATOM şi AIEA. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.