Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Guvernul a transmis CCR sesizarea referitoare la preşedintele Băsescu

Bucureşti: Guvernul a transmis CCR sesizarea referitoare la preşedintele Băsescu

DISTRIBUIȚI

128119 – 06052014 –  Sesizarea este inaintata in baza articolului 146 litera e din Constitutie, care stabileste ca judecatorii CC solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, si a atributiilor Guvernului stabilite prin legile electorale, precum si a Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

„Solicit Curtii Constitutionale sa analizeze urmatoarele: sa analizeze posibilitatea existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedinte, sa stabileasca daca acest conflict este cauzat de implicarea explicita a presedintelui in campania electorala, prin sustinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European in 2014, respectgiv la alegerile partiale pentru Parlamentul Romaniei, ceea ce incalca dispozitiile articolului 80 „Rolul presedintelui” din Constitutie si sa pronunte o decizie prin care sa stabileasca in mod clar daca presedintele Romaniei, in conformitate cu prevederile constitutionale, poate face campanie electorala in favoarea unei formatiini politice”, spune premierul in sesizare.

Presedintele Traian Basescu a comentat, marti, potrivit Gandul.info,, anuntul premierului Victor Ponta ca va sesiza Curtea Constitutionala pentru implicarea sa in campanie.  Seful statului sustine ca in mod categoric nu a incalcat legea fundamentala. El a facut referire la avizul Curtii din 2007, precizand ca „presedintele nu vine din nori”.

„Vreau sa stiu exact la ce se refera Victor Ponta. El plagiaza tentativele de suspendare care au fost in 2007 si 2012”, a spus seful statului.

El a mentionat ca in avizul 1 din 2007 se precizeaza plaja pe care presedintele se poate misca in spectrul politic si faptul ca seful statului are dreptul la optiuni politice, are dreptul sa participe in dezbateri politice, are dreptul sa fie sustinut de un partid si sa ramana apropiat unui partid. Traian Basescu a mentionat ca articolul 84 din Constitutie spune foarte clar ca presedintele nu poate fi membru de partid.

„Dar, in avizul din 2007, se explica clar ca presedintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este sustinut de un partid, ca atare ramane in relatii cu acel partid, pentru a-si sustine programul”, a mai spus Traian Basescu, precizand ca singurul parid care sustine in acest moment ca va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul sau politic.

In cazul in care Curtea Constitutionala decide ca presedintele a incalcat legea fundamentala, seful statului poate fi suspendat asa cum s-a intamplat in 2004 si in 2012. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.