Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ministrul Costoiu: “Ne-am propus ca până în 2020 să atingem ţinta...

Bucureşti: Ministrul Costoiu: “Ne-am propus ca până în 2020 să atingem ţinta de 2% din PIB pentru cercetare”

DISTRIBUIȚI

132167 – 22102014  – Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a participat la workshop-ul „New Market Opportunities in SouthEast Europe for Business”. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul The EU-SouthEast Europe Summit: On the Road to Stability and Growth, organizat, la Bucureşti, de prestigioasa publicaţie The Economist.

În cadrul intervenţiei sale, ministrul Mihnea Costoiu a afirmat că Guvernul din care face parte a înţeles că inovarea, cercetarea şi dezvoltarea tehnologică sunt oportunităţi-cheie pentru viitor, astfel că România a aderat fără rezerve la obiectivele Strategiei Europa 2020, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

„România se angajează la realizarea celor cinci obiective-cheie ale Europei în domeniul ocupării forţei de muncă, inovării, energiei, educaţiei şi incluziunii sociale. Deoarece am conştientizat adevăratul potenţial şi beneficiile investiţiilor în cercetare, ne-am propus ca până în 2020 să atingem o ţintă destul de ambiţioasă pentru România, respectiv direcţionarea a 2% din PIB pentru investiţii publice şi private în cercetare. Credem că prin crearea de oportunităţi în domeniile strategice de interes, în domeniile academice, de cercetare şi de antreprenoriat, entităţile de cercetare vor fi stimulate să producă rezultate orientate spre consumator”, a declarat ministrul Mihnea Costoiu.

Ministrul a adăugat că, la nivel naţional, Strategia CDI pentru perioada 2014-2020 este în curs de adoptare, fiind orientată spre trei categorii prioritare, inclusiv componenta de specializare inteligentă.

„Strategia Naţională CDI pentru perioada 2014-2020 prevede acordarea de sprijin financiar suplimentar pentru proiecte doctorale şi postdoctorale de cercetare, în special în domeniile de specializare inteligentă, precum şi organizarea de doctorate industriale. În scopul de a creşte capacitatea şi performanţele sistemului CDI, au fost făcute, de asemenea, investiţii importante pentru dezvoltare infrastructurii de cercetare. Pentru prima dată în 25 de ani, a fost acordat sprijin pentru dezvoltarea de infrastructuri de cercetare în întreprinderi, în cadrul a 71 de proiecte, dintre care 70% aparţin IMM-urilor. În plus, trebuie amintită finanţarea fazei I a proiectului de infrastructuri pan-europene ELI-NP, având o valoare de 180 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020. Toate acestea sunt proiecte cu deschidere reală spre colaborare şi oferă oportunităţi reale pentru cercetare. Încercăm, deci, să creăm oportunităţi financiare şi cadru de dezvoltare pentru cercetători, corporaţii şi start-up-uri, astfel încât acestea să se implice în depăşirea barierelor actuale în beneficiul întregii societăţi”, a subliniat ministrul Mihnea Costoiu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.